Anna utvecklas med hjälp av Till Start

Hon är uppväxt med travet men det var ridningen som blev hennes stora intresse. Fram till 2016 – när hennes dotter Elin började på travskolan. Anna och hennes man Örjan hoppade på en travskolekurs samtidigt, när de ändå var där – och sen dess är travet den stora passionen för hela familjen.


Idag har familjen fyra kallblod och ett varmblod, dottern Elin går gymnasiet på Wången och Anna B-tränar tre kallblod. Sen 2018 har de bedrivit B-träning hemma på gården utanför Österåker och det som började med varmblod har successivt skiftat över till kallblodsfokus.

- Vi köpte vårt första kallblod av Reisers uppe i Järvsö. Då sa Jocke till mig att vi kommer ha ett knippe kallblod om ett par år. Jag bara skrattade och sa nej, nej, nej – men nu står vi här, ett par år senare, skrattar Anna.

Som liten aktör inom travet blir man mycket ensam med sin träning och utveckling. Till Start är Svensk Travsports initiativ att hjälpa B- och ponnytränare med sin utveckling och skapa en känsla av sammanhang med målet att fler ska kunna komma till start med sina hästar oftare.

- Vi har varit med alla fyra år som Till Start har funnits. Vi har anmält oss med olika hästar, beroende på vilken individ som behövt mest hjälp för stunden, säger Anna.

Anna berättar att hon som ny tränare i slutet på 10-talet kände att hon ville utvecklas och vara del i ett sammanhang, få tips, hjälp och bolla idéer med andra. När Till Start lanserades beskriver hon hur det lät som gjort för familjens satsning och anmälde sig direkt.

- Vi är så tacksamma för allt vi fått utmed vägen de här åren. Vi är ju på något sätt beroende av hjälp och travfolk är ju generellt bra på att hjälpa till – men här var det något organiserat och det gör det enklare att fråga. Här är det ju meningen att vi SKA ställa frågor och samtidigt finns det så otroligt duktiga coacher som tar sig tid, både i förberedelser inför varje träff och under träffen såväl som efteråt om man kommer på någon fråga lite senare. Vi får hjälp med allt från balansering, foder, utrustning, ja allt – och allting utifrån just min hästs behov och våra förutsättningar, berättar Anna.

Coacherna är Bosse Milton och Per K Eriksson som håller i träffarna och hjälper alla deltagare och ekipage. Dessutom projektledaren Annette Jansson som håller i trådarna, kontakterna och engagerar och pushar alla deltagare.

- Vi åker alltid från en Till Start-träff med en känsla av självförtroende. Pelle, Bosse och Annette säger vad de tycker, men de är konstruktiva och konkreta och alltid med en positivitet som gör att man tänker att allt är möjligt, säger Anna entusiastiskt.

Varje träff inleds med att deltagarna samlas på stallbacken. Coacherna, Pelle och Bosse, pratar med alla deltagare och börjar med att sätta sig och titta medan ekipagen kör några varv. Därefter går de igenom alla ekipage individuellt och kommer med tips och råd. Som deltagare får man också möjlighet att ställa alla frågor man har och samtidigt beskriva just sina förutsättningar – allt för att kunna hitta rätt och anpassa tipsen till just sin egen verksamhet.

- Det har verkligen snabbat på lärandet. Att få all den här kunskapen, under en stund helt dedikerad till just mig är så otroligt värdefullt. För mig har det inneburit ett antal saker som jag tagit med mig hem rent konkret – saker jag ändrat i den generella träningen förutom allt specifikt för respektive häst vi deltagit i Till Start med, berättar Anna.

Ett år i Till Start innebär en fysisk träff per bana som är ansluten till projektet. Den genomförs under våren och ibland, på vissa banor sker även en träff på hösten. Anmälningen är öppen december-februari och sedan inleds Till Start-året i mars och avslutas i december. Förutom de fysiska träffarna erbjuds alla deltagare en digital träff varje månad, där yrkeskunniga från alla delar av travet håller utbildande föreläsningar. Tre gånger per år får deltagarna själva önska föreläsare.

- En träff på Till Start är alltid lite av en högtidsdag. Det är så kul att träffa så många, den sociala delen är verkligen en riktig höjdpunkt, säger Anna.

I år deltar Anna med sin häst Klack Silver och utvecklingen under året har varit fascinerande. Mycket fokus på utvecklingen handlade om att förbättra ”Silvers” steg och allt kulminerade med en vinst i Kallblodsmonté-SM med Sofia Adolfsson på ryggen.

- Framgång måste inte vara vinster. Jag tycker det är så kul med travet även när det rent resultatmässigt inte går superbra. Genom Till Start får vi så mycket råg i ryggen, glädje och pushar, så när till exempel vår Carla kom 6:a i ett lopp blev jag lika glad som vinsten i SM. Nästan, skrattar Anna.

Målet med sina hästar skiftar hela tiden – nu är målet för Klack Silver att komma i SM-form igen och kunna starta i nästa upplaga av Kallblodsmonté-SM.

- Vi kommer anmäla oss till Till Start nästa år igen, jag är så otroligt tacksam för allt vi lärt oss och att vi kan få den här möjligheten. Det är verkligen världens bästa sport – och Till Start gör verkligen skillnad. Annettes engagemang är helt avgörande. Bosse och Pelles entusiasm och kunskap är ovärderligt. Man får självförtroende och en vilja att fortsätta kämpa, avslutar Anna med stor förtjusning.

Läs mer om Till Start här där du också hittar information om hur du anmäler dig till 2024 års träffar. Anmälan öppnar 15 december på vissa banor och sedan öppnas anmälan löpande under december på samtliga banor. Håll utkik på sajten!

Anmälan är sedan öppen till 15 februari.