Li Westman ringer alltid Till Start först

Li Westman svarar i telefonen runt 14.30 – 90 minuter efter lunchtrav på Romme. My True Prince hoppade tidigt i loppet. Men Li är inte nedslagen trots 3 timmars hemresa framför sig.


Li har deltagit i Till Start alla fyra år som projektet genomförts. Alla år med ”Princen” och hon berättar hur de utvecklats tillsammans. ”Princen” beskriver hon som en häst med enorm kapacitet men med ett bestämt psyke. Har han inte lust – då springer han inte.

- Han är 7 nu och vi har kämpat tillsammans sen han var 2 år. Han hade bland annat lite rörelseproblem och sen vi kom med i Till Start har allt verkligen utvecklats. Vi har fått massa hjälp och precis allt har blivit bättre. Det är så roligt, berättar Li.

Till Start riktar sig till bredden inom den svenska travsporten. Syftet är att fler ska kunna komma till start. En hållbar träning med målet att fler ska komma till start oftare helt enkelt. Dessutom är det en plats för gemenskap och lära känna andra som kämpar med sin träning.

- Jag såg en annons om Till Start 2020. Jag visste inte vad det var – men för mig stod allt stilla i träningen, jag visste inte vad jag skulle göra för att få det att fungera. Jag funderade till och med på att ge upp, berättar Li om hur hon första gången anmälde sig till Till Start.

I år genomförs Till Start på 26 travbanor och varje månad hålls det digitala föreläsningar inom en mängd olika områden, som träningslära, foder, utrustning och allt därutöver. Li beskriver hur träffarna öppnar upp tankebanor och ger energi när man inte riktigt vet om man är på rätt spår.

- Jag har fått så mycket energi och självförtroende genom att vara med i Till Start. Jag har ju kämpat med Prinsen så länge. Bara nu senast var jag lite rådvill inför en start, så jag ringde till Pelle för att bolla igenom hur jag skulle göra. Jag fick lite tips och framförallt massa energi – och han skulle kolla på loppet och återkomma med feedback om träningen framöver. Då gick vi och vann loppet! Den första att höra av sig är Pelle som gratulerar och pushar. Det är obeskrivligt hur generöst och omtänksamt – och konstruktivt det är, säger Li entusiastiskt.

Varje fysisk träff på banan inleds med att man selar på sin tävlingsutrustning innan Bosse och Pelle kommer in till stallet och som deltagare får man berätta vilka utmaningar man står inför. När ekipaget sen ger sig ut på banan för att värma och köra några varv sitter coacherna och tittar och noterar vad de ser. När man sen är klar och har duschat av sin fyrbente vän kommer de in och känner och klämmer på hästen. Med konkreta och konstruktiva tips pratar man sen igenom hur man ska ta sig an träningen framöver. Där kan det vara allt från att kolla linjer, testa andra skor eller att man borde prata med en veterinär.

- Med Princen har vi justerat utrustningen och förändrat balansen vilket har gjort underverk. Han har fått ett fint självförtroende och är inte alls lika lättskrämd, eller ser spöken på samma sätt. Och så får man massa peppande, och det behöver man, berättar Li vidare.

Pelle och Bosse är coacherna i Till Start. Det är två rutinerade travprofiler som är engagerade och gärna delar med sig av sin gedigna kunskap och erfarenhet. Per K Eriksson och Bosse Milton är två välkända namn i travsverige och är du nyfiken på deras kunskap har vi även intervjuat de. De intervjuerna hittar du här.

Dessutom är Annette Jansson engagerad i Till Start – hon är projektledare och otroligt engagerad i alla deltagare.

- Jag har träffat en hel del deltagare genom åren och det är något av det bästa jag vet. Jag följer sändningarna på ATG Live, och att se en deltagare som jag vet att tränaren har slitit hårt med få tex en 5:e plats kan kännas helt fantastiskt. Att resa med Pelle och Bosse är ett rent nöje, och deras engagemang för deltagarna är helt magiskt, men nu för tiden får jag följa det på distans, berättar Annette.

2023 har Till Start samlat totalt 540 ekipage på 26 travbanor under året. 540 ekipage som har fått träffas och lära känna en massa andra tränare i liknande situationer samt fått med sig en mängd konkreta, konstruktiv kunskap att använda i sitt tränarskap på hemmaplan.

- Jag känner mig alltid energifull och laddad med självförtroende när jag åker ifrån en Till Start-träff – det känns som att allt är möjligt, avslutar Li intervjun.

För att läsa mer om Till Start och anmäla dig till 2024 års träffar – läs mer här.