Per K Erikssons bästa tips för att få din häst till start

Till Start är ett projekt riktat till bredden i den svenska travsporten. Syftet är att hjälpa främst B-tränare och ponnytränare att komma till just start med sina hästar och förbättra resultaten.


Initiativet är populärt med i snitt emot 30 deltagare per region. I år är det totalt 500 deltagare, fördelat på 16 platser där deltagarna ses två gånger per år och dessutom bjuds in till digitala träffar en gång per månad.

– Det är fantastiskt att få jobba med detta och jag får mycket info och uppdateringar från deltagarna. Inget gör mig gladare än när jag får bilder och uppdateringar från starter och träningar när deltagarna testat instruktörernas tips, säger Annette Jansson, projektledare för Till Start.

Som hjälp får deltagarna utbildning och erfarenheter från Per K Eriksson och Bo Milton, Pelle är erfaren proffstränare med många framgångsrika hästar i stallet genom karriären.  Pelle blev dessutom nyligen invald i Hall Of Fame i USA, detta efter att bland annat ha vunnit Hambletonian inte mindre än tre gånger under sina yrkesverksamma år i USA. Bosse Milton har även han varit verksam i både USA och Sverige som tränare och hovslagare. Idag är Bosse lärare på Flyinge i just hovslageri och han är en väldigt uppskattad lärare och mentor. Här delar Pelle med sig av några tips till dig som vill förbättra din träningsverksamhet.

– Vi försöker lära känna alla vi möter på deras villkor. Det är så olika förutsättningar för alla deltagare. Vad har de för möjlighet med rundbana, sandbana till exempel. Det som är gemensamt för alla, inklusive mig och Bosse, är att alla är hästnördar – det gör allting lite lättare, säger Pelle med ett leende.

Med så många deltagare per region blir det många möten på ett år och just de personliga mötena är viktigt och uppskattat.

– Vi börjar dagen med att träffa upp alla deltagare på morgonkvisten – jag och Bosse pratar en stund och kollar om det är något speciellt de vill att vi ska titta efter under dagen. Sen tittar vi på de när de tränar. Alla har ju sina förutsättningar, men vi brukar vilja att de kör ett bakvarv och sen vänder upp och väljer tempo själva.

Jag och Bosse tittar, noterar och kollar utrustning tex. Vi känner även igenom hästen, kollar utrustningen, hur den är i munnen till exempel och på eftermiddagen går vi sen runt hos alla och pratar igenom hur det är med hästen och vad man ska tänka på i träningen framåt. Kanske behöver de hjälp med foder, eller något med skorna tex. Vi försöker bidra till en hållbar, långsiktig träning, berättar Pelle.

”Vi är hästnördar allihop – och alla tror på sin häst!”

Syftet med initiativet är att pusha och hjälpa alla deltagare att få en sund häst som mår bra som även blir redo att tävla. Det sker genom kontinuerliga träffar och uppföljning.

– Ofta stämmer vi av hur en vecka ser ut för hästen – och så ger vi tips på övningar och mer eller mindre träning, som funkar med de möjligheter man har hemma och för hästen. Mellan träffarna har deltagarna dessutom ofta kontakt med Pelle och Bosse för att stämma av på vägen och be om olika råd.

Med lång erfarenhet är det värdefull information som deltagarna har möjlighet att tillskansa sig från Pelle & Bosse på de här träffarna.

Genombrottet för Per

–  Mitt bästa minne från ett liv i travet är nog ändå från 1985, när vi vann Hambletonian med Prakas. Det satte verkligen igång karriären. Jag var ju ung då, hästen var favorit så det var en del press, men när han passerade mållinjen var det en otrolig känsla! minns Per.
Det bästa med travet dock är inte bara tävlingarna
– Det är inte bara tävlingsbiten som är fantastiskt med travet – det är alla annat också. Känslan när allt bara rullar på, med hästar, personal mm. Allt det bidrar till en bra vardag, menar han.

Här är Pelles tre tips för att få hästen till start

Jag skulle säga att det gäller att vara noggrann och långsiktig med hästens bästa i fokus.

  • Träna inte för hårt
    • Många är nästan lite rädda för att träna för lite – känn och läs av din häst. Anpassa träningen efter dagsform
  • Ha rätt utrustning
    • Se till hästen mår bra, i mun och kropp, och anpassa utrustningen efter vad din häst mår bra av
  • Tänk långsiktigt
    • Anpassa inte din hästs träning efter att komma till start en gång – anpassa träningen så att din häst kan starta många gånger, under lång tid!

Läs mer om Till Start här och följ projektet på Instagram @tillstart för massa härliga bilder och berättelser!

 

till-start_logotype.png