A-tränaren Maria om att skapa bra en bra hästägarupplevelse

Att vara A-tränare är mycket mer än att bara träna hästar, och i det ingår bland annat servicen mot hästägarna. Vi har lyssnat med Maria Törnqvist om hur hon jobbar med just den frågan.
– Det är framför allt viktigt att ägarna känner sig uppskattade, säger hon.


Maria Törnqvist har varit igång som egen tränare sedan 2016. Innan dess jobbade hon hos  bland andra Ulf Stenströmer och Åke Svanstedt. År för år har den egna rörelsen tagit steg framåt. I fjol blev det ett rekordår i inkörda pengar med över 4,3 miljoner kronor. 

– Just nu har vi 50 på träningslistan och 10 hästar som är ute hos en unghästtränare. Jag har hela tiden nischat mig mycket mot unghästar. Vi har 21 nyblivna treåringar och vi kommer ha strax över 20 nyblivna tvååringar. Vi har också en väldigt fin laguppställning bland starthästarna inför det här året, säger Maria Törnqvist.

Under åren som A-tränare har hästantalet hos Maria Törnqvist ökat och därmed även hästägarna. 

– Jag har fyra lite större hästägare och sen har jag en hel del ägare som har en eller två hästar. 

Maria Törnqvist anser att det är en viktig del av jobbet att ge ägarna så god information som möjligt om vad som händer kring deras häst.

– Det är framför allt viktigt att ägarna känner sig uppskattade. Vi tränare är allkonstnärer och ibland kan man känna sig lite otillräcklig. Vi försöker att ha veckobrev som går ut via mail till de hästägare som vill ha det. Sedan har vi veckorapporter via skötarna där det i sin enkelhet står lite om deras hästar. 

Maria Törnqvist utvecklar vad hon menar med att vara allkonstnär i rollen som travtränare.

– Träna häst är den enkla biten. Men allting runt omkring kan göra att man känner sig lite otillräcklig. Man ska vara en bra chef och följa alla lagar och regler som finns i hästbranschen. Sen gäller det att räcka till för hästägaren, försöka skicka ett sms eller ringa något samtal varje eller varannan vecka, och gärna hinna skicka något sms samma dag som hästarna startar. 

Utöver veckobreven och rapporterna från skötaren arrangeras också en årlig Hästägarfest. I fjol hölls den på hemmabanan Åby och samma kväll kvalade den allra största delen av stallets treåringar på banan.

– Vi har haft en årlig hästägarfest hemma på gården där vi visade upp alla tvååringar. Det var också jätteuppskattat, men det är svårt att synka alla ägare på samma dag. Nu försöker vi istället göra det till en kvaldag för unghästarna. Vi kvalade in 19 hästar och alla blev godkända vilket var exceptionellt. Men faktum är att många av hästägarna också kommer och hälsar på i veckorna när de har tid.

Att äga häst är en upplevelse och förutom loppen och tävlingarna är allt som händer runt omkring och vardagens bestyr extra viktigt för många.

– När man köper en häst så köper man också förväntningar. 95 procent av alla hästägare har förstått att de inte köper en häst för att bli rik, utan att man köper upplevelser. Som tränare kan man få jobba ganska många år innan man börjar tjäna pengar. Även vi drivs av känslan och upplevelsen som uppstår när hästarna vinner lopp, och ibland kan man vara minst lika glad över en jättebra prestation som en seger, avslutar Maria.

Se filmen om hästägare!

Signa upp till Vi är Sportens nyhetsbrev här!