Tomas Rosén - tränare

Gävle-tränaren Tomas Rosén har 70 hästar på sin träningslista, men bara ett fåtal som startar. Resten är unghästar som han kör in åt diverse uppfödare., Ett koncept som blivit hans specialitet.


Tomas Rosén driver sin verksamhet på en 100 hektar stor gård som ligger utanför Tierp. Här jobbar han främst med inkörning av unghästar som även tas emot för sommarbete.
– Jag har en föräldragård där vi hade mjölkkor förut och när jag tog över efter min pappa så inriktade jag mig på hästar i stället för kor. Vi har 100 hektar till gården och jag började ta emot ettåringar för bete, då var de redan på gården när de skulle sedan köras in på hösten och därefter har det bara rullat på, säger Tomas Rosén.
– Jag kör in cirka 60 hästar om året nu, cirka 30 stycken kommer före sommarbetet och sen får jag in 25-30 stycken till hästen.

När en unghäst ska köras in så sker de första momenten utan vagn. Allt för att hästen ska känna sig trygg med rutinerna i stallet och sedan att få en sele på sig.
– Först ska de lära sig att sitta fast och borstas och hanteras. Sen tar man på grejerna som sele och huvudlag och börjar tömköra utan vagn, då är man två stycken, en som leder och en som går bakom och då tränar man på att stoppa och stanna. Det brukar bli cirka 10-15 gånger tills man ser att hästen är trygg. Därefter sätter man hästen för vagn

Hela inkörningen tar i snitt två månader från start till att hästen är trygg för vagn.
– Det tar ungefär tre-fyra veckor innan man sätter för vagnen och sen får de tre-fyra veckor med vagnen.

Enligt Tomas Rosén är det bästa med att jobba med unghästar den positiva anda som det medför under vägens gång.
– Man ser utvecklingen på hästarna och det är jätteroligt. Hästarna gör framsteg, får kondition och när de sköter sig och utvecklas är hästägarna nöjda.

På gården driver Rosén även en tävlingsverksamhet med ett tiotal starthästar. Han förklarar varför unghästarna och verksamheten med inkörning blivit huvudgrejen.
– Som en liten tränare får jag hästar som andra ratar och sen ska vi tävla om samma pengar. Det blir ofta sena nätter och dålig förtjänst. Jag måste driva ett företag som fungerar och då blev det en inriktning på unghästar där vi utnyttjar gården till fullo.

Med åren har Rosén byggt upp ett gott rykte och många uppfödare återkommer till honom med nya hästar som ska köras in.
– Om man inte kör in åt en specifik stortränare så är jag nog en av få som bedriver en sådan här verksamhet. Det är många som återkommer när de fått sitt föl och det är jag jättenöjd med. Det är väl att jag är ganska lugn och sansad och driver detta företagsmässigt.

En rad välkända hästar har körts in hos Tomas Rosén genom året. Bland andra den sjufaldige miljonären Cash Gamble, E3-vinnaren Calamara’s Girl och V75-kändisar som Nappa Scar och Ni Talar Bra Latin.
– Cirka 12-15 miljonärer har gått på bete här. Det är roligt att följa hästarna när de är ute och tävlar, eftersom vi har haft dem under ett halvår till ett år.

Tomas Roséns tips för att få en unghäst säker för vagn.
Forcera långsamt och ge varje moment tid. Då har man igen det senare. Så att hästen blir lugn och sansad och kan utvecklas i lugn och ro. Det är bättre att vänta och göra om än att driva på och stressa.

TomasROsen.png