Foto: TR Bild

Jörgen Westholm, A-tränare

Jörgen Westholm har fler träningstimmar per dag än Nils van der Poel. Det krävs när man är ytterst ansvarig för 120 travhästar, och förvaltare av minst lika många hästägares stora dröm.


– Man behöver inte ha talang för att bli travtränare. Se på mig. Jag har inte haft någon talang utan jag har fått lära mig själv hela tiden genom att jobba. Man skall också ha i baktanken att travtränaryket idag är långt mycket mer än att sitta bakom en häst hela dagarna. Även om det är där man trivs allra bäst.

Företagsledare. Administratör. Innovatör. Förutom den rena travtränartiteln har Jörgen Westholm många epitet. Stallet är ett av Sveriges mest framgångsrika och i fjol körde man in över 20 miljoner kronor till hästägarna. Dessutom driver Salasonen en fullt fungerande filial i Frankrike sedan snart två decennier.

– Jag tror få förstår vad som krävs av en professionell travtränare idag. En gård är ett jordbruk med alla paragrafer man ska hålla koll på. Det är såväl svenska som svenska och EU-regler. Det är en träningsanläggning som kräver underhåll. Jag är arbetsgivare och ansvarar för 18 heltidsanställda. Och sen det viktigaste av allt – hästarna.

Skämtsamt ger han tanken perspektiv genom en jämförelse med en kusk eller catchdriver. I stort sett behöver de endast investera i "ett par körboots och en bil eftersom tävlingsdressen betalar en sponsor". På ett år kan man bli världens bästa kusk, men på ett år blir du inte världens bästa tränare. Ändå skulle han inte vilja byta yrke med någon.

– Det är värt varje sekund. Det är fantastiskt att få vara med hästen och se den utvecklas. Jag vill ta hästen hela vägen, från inkörningen som ettåring, uppträning och sedan genom hela karriären. Man får otroligt mycket tillbaka av hästarna.

Tio år gammal fick Jörgen Westholm för första gången i livet sitta upp i vagnen och ta tömmarna till travhäst. Han kallar det jungfrusilen för "där och då bestämde jag mig att det här skulle bli mitt liv". Efter några år som lärling kvitterade han tidigt ut proffstränarlicensen och är det man kallar en "selfmade man". Genom åren har det blivit flera stora segrar, men det är något annat som gör honom riktigt stolt. Nitton av hans lärlingar har tagit steget och blivit proffstränare, och ytterligare någon ligger i startgropen.

– Vi tränare måste dela med oss och föra vår kunskap vidare. Jag fick till exempel lära mig hästens exteriör av Stefan Melander och Sven Lindblom. "Där på hästen sitter speeden, styrkan eller startsnabbheten". Sen måste man såklart vara nyfiken, våga testa nya saker för att lyckas.

Hemma på pionjären Westholms gård Karlsro utanför Sala finns en världsunik rakbana under tak. Man simtränar sina travare och var tidig med att låta hästarna gå ute dygnet runt i sin naturliga miljö. Man ser på hästarna som elitidrottsmän, och de tas omhand därefter.

– I mitt nästa liv vill jag helst födas som travhäst. Man får analyserad mat fyra gånger om dagen och någon som kommer och byter sängkläder åt en varje morgon. Det är tre lugna träningspass i veckan och man startar i snitt 15 gånger om året. Maxpuls i tre minuter. Det blir 45 minuters hårt jobb - om året. Resten är bara jäkla trevliga dagar med kompisarna i hagen, massage och mycket kärlek!