Solskenshistoria på STL Sommartravet

Elisabeth Almheden har haft en häftig sommar. B-tränaren från Kalmar gjorde två starter inom ramen för STL Sommartrav och vann båda.

Nu ser hon tillbaka på sommaren med glädje.

– Det var mycket omtumlande och härligt, säger hon.


Hon har haft hästar tidigare i livet, men år 2021 tog Elisabeth Almheden, 69 tog ut tränarlicens på nytt och framgångarna har inte låtit vänta på sig. 

Tillsammans med helsyskonen A Fair Day och Maroon Day har det blivit många besök i vinnarcirkeln. Under 2023 har duon vunnit 7 lopp på 14 starter och varit på pallen vid 10 tillfällen.

– Folk brukar skoja med mig och säga att jag är en av tränarna med bäst segerprocent, och det är ju roligt, även om det bara är två hästar, säger Elisabeth Almheden.

Under årets STL Sommartrav blev det dubbel succé med A Fair Day. Det började i Tingsryd den 14 juni då han dundrade runt ovalen på 1.11,1 över kort distans i ett Klass I-lopp.

– Det är väldigt trevligt där. Jag tycker det är roligt att Tingsryd får sådana lopp, och på sommaren är det ju mer folk och en del turister som åker och tittar.

Ännu bättre blev det i Kalmar under midsommarhelgen. Elisabeth Almheden åkte dit med båda stallets hästar, och det började bra då Maroon Day vann i ett lopp som inte ingick i STL. Senare under dagen blev det en överlägsen seger för A Fair Day i ett Klass I-försök. 

Elisabeth Almheden blev därmed en dubbelsegrare på hemmaplan under självaste midsommarhelgen, då banan alltid arrangerar sin stora tävlingsdag för året.

– Det var helt underbart. Jag står alltid i stallkurvan och därifrån ser man inte riktigt, men man hör loppet. Oscar Ginman gjorde segergest långt innan mål med A Fair Day. Han bara lämnade de andra och det loppet har jag tittat på mest. Det var otroligt.

Efteråt var det många på Kalmartravet som var glada för Almhedens skull. 

– Det blev väldigt hyllat och uppskattat. Det är sådant här som höjer travet, en amatör som kommer med två glada hästar som springer. Jag har många runt mig som hjälper till och som kommer ut på travet när hästarna startar. Det är en stor kärnskara.

Några månader efteråt hon tillbaka på sommaren med stor glädje.

– Det var mycket omtumlande och härligt.  Man minns allt och man minns så mycket, jag tittar på loppen då och då och återupplever det. Det är lycka på stor nivå. Att få vara med om resan med de här två hästarna från början. Den ena köpte jag när han var tio månader och den andra har jag varit med sen födelsen.

Nu väntar nya utmaningar för hästarna under hösten, och varje dag fortsätter arbetet med duon som allt som oftast presterar väl i loppen.

– Det är sju dagar i veckan men jag har god hjälp av min man, bror, barn och en kompis. Det är mycket att göra och hästarna ska ha sin omsorg, men man får igen allting flera gånger om.