Maria Cedergren, B-tränare

Maria Cedergren är en 32-årig B-tränare med Visby som hemmabana. Hon är hästälskare och jobbade tidigare på travskolan med att få nya i sporten att bli entusiastiska travälskare. Dessutom deltog hon i Till Start med sin häst Dolph Composite under 2021 och är nu en av eldsjälarna som hjälper projektet framåt på Gotland.


Redan som liten kom hon i kontakt med hästar då hon följde med en förskolekompis till stallet. Hon började med ridning och därifrån gick hon vidare till ponnytrav. Ingen i familjen hade intresse för hästar men Maria stormtrivdes med hästarna. I tonåren lockade andra intresse och hästarna fick ta ett steg tillbaka. När hon slutade gymnasiet och fick frågan vad hon ville göra var svaret givet. Hon ville jobba med hästar. Hon jobbade som hästskötare hos ett par travtränare men kände ingen glädje och tröttnade. Istället flyttade hon till Göteborg för att söka sin lycka på annat håll.  

“Hästar har alltid varit mitt lyckopiller” 
 
Men på något sätt hittade hon tillbaka till hästarna. Idag har Maria tre hästar, Dolph Composite, en pensionerad travare, Tora 6 månader och Toras mamma G.K. Caribia. Just nu har hon inga hästar i träning men hoppas att fölet Tora ska bli travare när hon är gammal nog. 

Tora är även känd från Till Starts Instagramkonto där man kan följa hennes utveckling vecka för vecka, från Toras synvinkel. Såhär brukar det se ut på Till Start: 

“ Hej allihopa! Tora här! Jag står i egen box nu på nätterna och det går superbra! Jag går till och med in i boxen själv för jag vet att jag bor där nu. I tisdags fick jag putt i halsen igen. Det gjorde SKITONT. Doffe fick också och han var jättelåg i morse men jag var pigg och glad. Som ni ser på bilden matte har skickat så går jag runt med hennes jacka på mig, hon är så konstig min matte och kastar på saker på ryggen hela tiden. Jaja de är ju inte i vägen så jag bryr mig inte. Kram Tora” 

” Hästar är livet” 
 
Maria kom i kontakt med Till Start under hösten 2021. Hon visste vad projekt innebar men tyckte inte det var något för henne. Bosse som hon kände från sin tid på Wången, tittade ändå tillsammans med Pelle på Dolph Composite när han skulle köra ett lopp.  

Pelle och Bosse, det är proffstränarna Per K Eriksson och Bo Milton. De är instruktörer i Till Start, deltar på träffarna och delar med sig av gedigen kunskap och erfarenhet. Pelle blev nyss invald i USA:s Hall of Fame efter en lång, framgångsrik karriär på andra sidan Atlanten. Bosse är även han i Sverige igen efter en lång karriär i USA, både som tränare och hovslagare – och jobbar nu på Flyinge som lärare i hovslageri– vid sidan av sitt engagemang i Till Start. 

- Maria är så engagerad och sprudlande – hon har verkligen gjort det möjligt för Till Start att komma till Gotland två gånger i år, säger Annette Jansson, projektledare för Till Start.

Marias Dolph Composite som brukade galoppera till start gjorde ett klockrent lopp och kom tvåa. Ändå kunde Pelle och Bosse komma med små tips och trix som gjorde att Maria hoppade på Till Start tillsammans med Dolph Composite. Ingenting som Maria idag ångrar.  

– Många saker som de tipsar om är enkla och självklara. Men de små justeringar man gör är klockrena” Jag ångrar verkligen inte att jag tog denna chans, säger Maria vidare.

2011 gick hon sin första kurs på Wången, hästskötarkursen. Hon tyckte det var en kul utbildning att ha som hästskötare samt att hon även fick ta körlicens. Andra vändan på Wången var 2017 då hon gick Fördjupningskurs trav (även kallad Förberedande Proffskurs)  

På den tiden hade Maria egen verksamhet där hon tog emot konvalescenthästar, men fick in en del tävlingshästar också och på den tiden var det lättare att ha proffslicens än amatörlicens för att  
ha hästar åt andra. Maria tyckte det var otroligt givande utbildningar och är väldigt glad att ha gått de.  

- Dessutom var personalen på Wången fantastiska. En riktigt rolig tid!, säger Maria entusiastiskt. 

Du var lite fundersam till en början, varför tror du man tvekar att hoppa på Till Start? 
- Jag tror att stoltheten stoppar. Att man klarar det själv, vill inte att någon annan skall syna ens fel.  

Vad skulle du vilja förmedla till de som funderar på att söka till Till Start? 
- Ta chansen till en toppenutbildning som dessutom är helt gratis! Man kommer inte ångra sig!  
 
– Hästar är livet! avslutar hon med sprudlande energi. 

 

Läs mer om Till Start här 

Följ Tora på Till Starts Instagram 

till-start_logotype.png