Gemenskap genom Till Start

Carina Granlund är B-tränare med Romme som hemmabana, som tränade Moving Dream hemma på gården när hon bestämde sig för att söka till Till Start. Från en massa problem och utmaningar fick hon hjälp och trygghet i sin träning och bara i år (2022) har Moving tagit två segrar!


Det är ett otroligt lyft för en liten amatör som jag!

Som amatörtränare blir det mycket tid själv med sin häst.

– Man är ensam mycket, därför är det så skönt med Till Start, att få dela utmaningar och erfarenheter med andra och framförallt att få så mycket stöd från erfarna proffs som Pelle och Bosse, säger Carina.

Pelle och Bosse, det är proffstränarna Per K Eriksson och Bo Milton. Pelle blev nyss invald i USA:s Hall of Fame efter en lång, framgångsrik karriär på andra sidan Atlanten. Bosse är även han i Sverige igen efter en lång karriär i USA, både som tränare och hovslagare – och jobbar nu på Flyinge som lärare i hovslageri– vid sidan av sitt engagemang i Till Start.

-Att lilla jag kan få tips och stöd av såna superproffs är helt otroligt. De tar sig alltid tid och svarar eller ringer upp om man har ringt. Deras stöd har varit obeskrivligt och har gett mig en trygghet i min tränarroll – både att testa nya saker, andra saker eller när det gäller utrustning eller hos veterinären till exempel. Det är så befriande att få stöd i sina tankar – när Pelle och Bosse bekräftar mina tankar blir det lättare att testa! fortsätter Carina entusiastiskt.

2021 sökte Carina till Till Start med sin häst Moving Dream. Moving hade en del trubbel med skador och annat. -Han var en riktigt knölpåk, skrattar Carina kärleksfullt. Vi startade en del men kom aldrig i mål. Men sen, när vi kom med i Till Start så fick vi ordning på skadorna tack vare Pelle och Bosse – och Moving blev bättre och bättre i loppen också.

Med Pelle och Bosses hjälp och erfarenhet fick Carina extra råg i ryggen att hjälpa veterinären hitta rätt med Movings skador såväl som att testa olika saker i träningen därhemma.

-Vi startade lite mer frekvent när skadorna började minska – och för varje start tog vi oss 100 meter närmre mål, skrattar Carina. Till slut hade vi tagit oss hela vägen in och det var en enorm känsla! Dessutom var jag inte ensam i den känslan – tack vare Till Start så fick jag dela glädjen med en massa andra fantastiska människor som hjälpte till på resan mot att ta sig både till start men också i mål.

- Jag vågar prova saker nu. Man har en idé och vågar testa av den – jag har en helt annan trygghet i mitt tränarskap nu. I programmet går vi igenom allt – foder, balans, skor, veterinärbehandlingar, allt. Det har gett mig en enorm glädje och trygghet.

Dessutom är Annette (projektledare Till Start) så otrolig på att hålla kontakten med oss deltagare. Hon är en fantastisk fotograf och skickar ofta fina bilder. Träffarna blir också en ypperlig möjlighet att träffa andra amatörtränare som ofta kämpar på ensamma.

-Jag har fått kontakt med en del deltagare ungefär som jag, som jobbar själva men som gärna vill dela tips och tankar för att utvecklas.

Det bästa travet är att man verkligen kan vara med på sina egna villkor. Man kan välja nivå själv och det finns något för alla, oavsett ålder eller nivå.

-Jag halkade in på travet just för att alla kan vara med – och jag tycker det är så fantastiskt.

Det är upp till var och en vad man vill göra men det finns inget som är ouppnåeligt och man kan drömma stort! avslutar Carina med stor entusiasm.

till-start_logotype.png