Vinterträning med Wäjersten

Under vinterhalvåret ställs en del tävlingshästar av för att ladda mot våren och sommaren. Vi lyssnade med Daniel Wäjersten om hur en typisk vinterträning kan se ut i ett av Sveriges största travstall.


Den svenska tävlingssäsongen pågår för fullt året runt. Även under vintern. Dock brukar konkurrensen i loppen vara något enklare då många hästar får fokusera på återhämtning och träning för att sedan komma tillbaka under våren. Såhär tänker Daniel Wäjersten när det gäller vilka som ska ställas av över vintern.

– Om en häst har tävlat hela säsongen och ska fortsätta hela nästa säsong så behöver de ta igen sig och då brukar vi ställa av dem. Från i början av december får de vila en period. De blir vinterskodda, vaccinerade och avmaskade. Normalt sett kollar man också upp dem hos veterinären så att man inte missar något, säger Daniel Wäjersten.

När hästarna slutar tävla för säsongen väntar först en period helt utan träning.

– De brukar få semester i ungefär tre-fyra veckor. Sen börjar vi ofta jogga dem i mellandagarna och sätter igång med träningen efter nyår. 

– Vintern är mer en uppbyggnadsperiod än en träningsperiod och där är vilan också viktig. Att de blir lite nollställda, både fysiskt och mentalt. Det är som för oss människor. Man gillar att arbeta men ibland är det skönt att ladda batterierna och börja om från noll. Då blir man mer hungrig igen sen.

Wäjersten berättar vidare att hästarna normalt sett tränar i låga farter under vinter för att bygga upp sig inför den kommande tävlingssäsongen.

– De får träna med lite puls men ändå i ganska låga tempon. Det blir en hel del backträning, några går i tryckvagn och några kanske går normala intervaller också. Det beror lite på vad de har för svagheter och vad man vill jobba med och stärka upp. När vi lägger upp träningen är det viktigt för mig hur de ser ut i kroppen. Man vill gärna ha de lite överviktiga under de här månaderna och att det sedan försvinner efter något lopp.


 

En del av Daniel Wäjerstens hästar fortsätter dock att tävla som  vanligt under vintern, och för dem gäller ungefär samma träning som under övriga årstider.

– Även fast det är vinter blir det mer normal träning. Där behöver man ha mer intensitet i träningen och fart i benen. Det är ett ganska liknande upplägg som på sommaren. 

Daniel Wäjersten håller till en bit utanför Sundsvall, och han ser en klar fördel med att driva verksamheten i norra Sverige under vintern.

– Jag har bott i södra Sverige, jobbat i mellansverige och nu bor jag här. Det är en klar fördel här då det oftast är minusgrader dygnet runt i januari och februari. Det är enklare med banorna och jag tror att hästarna trivs bättre. Det är del bakterier som inte blir så aktiva. Om det är svajande väder blir det lite förkylningar här och var. Om det istället är friskt och kallt mår hästarna bättre. Även om de skulle få något litet sår så får det sällan konsekvenser utan läker ihop snabbt.

Just i år kommer en stor del av stallet att ställas av under vintern. För att förhoppningsvis komma ut fräscha och hungriga till våren.

– Vi har många unghästar som laddas för årgångslopp och då behöver de en träningsperiod. Tre av fyra hästar går nog till vintervila. I år ska vi också ha några hästar i Frankrike vilket gör att det blir mindre starter på hemmaplan.

 

Drönarbild på Wäjerstens vinterträning

 

Se vår film om travtränare på Vi är Sporten!

 

Den här texten publicerades först i Vi är Sportens nyhetsbrev - signa upp du med, så får du härliga berättelser, tips från proffs och info om tävlingar, quiz och en massa annat från världens bästa sport!