Annette Jansson om Till Start

Vi har pratat med projektledaren av Till Start – vad är det, hur gör man och när är det dags?


Till Start är ett projekt som är främst riktat till bredden i den svenska travsporten. 2023 var det fjärde året för projektet som varje år växt i omfattning med fler och fler deltagare. Totalt deltog i år 540 ekipage som får möjlighet att träffa proffstränare, föreläsningar av experter inom olika områden och en gemenskap med andra B-tränare.

Annette Jansson är projektledare för Till Start sedan tre år tillbaka och har följt utvecklingen av projektet såväl som alla deltagare. Per K Eriksson och Bosse Milton är coacherna. Per och Bosse är på plats vid alla fysiska träffar och deltar även digitalt. Dessutom kan man som deltagare alltid ringa och maila för att rådgöra om vägen framåt.

Målet är att projektet ska hjälpa B-tränare och ponnytränare att utveckla sin träning och få sin häst till start och kanske nå mer framgång– på ett hållbart sätt som möjliggör många starter under lång tid.

- Anmälningarna för 2024 års träffar öppnar 15 december. Du anmäler dig på travskola.se och på den bana som du tillhör. Anmälan är öppen fram till 15 februari. De första träffarna börjar sedan i mars. Följ oss gärna på Instagram @Till_Start. Vi träffas en gång på våren och på vissa banor även en träff under hösten. Däremellan är det en digital träff varje månad med olika teman. Vi har olika fokus varje månad och det spänner över flera av de områden man hanterar som tränare. Balansering, vätskebalans, foder, träningsfysiologi – ja sånt som kan hjälpa dig att bli en bättre tränare, säger Annette.

Dessutom berättar Annette att man tar in deltagarnas önskemål och håller digitala möten med de mest efterfrågade. Det har inneburit träffar med till exempel Daniel Wäjersten, Daniel Redén, Gunnar Melander och Mats Djuse bland annat.

- Jag har träffat en hel del deltagare genom åren och det är något av det bästa jag vet. Jag följer sändningarna på ATG Live, och att se en deltagare som jag vet att tränaren har slitit hårt med få tex en 5:e plats kan kännas helt fantastiskt. Att resa med Pelle och Bosse är ett rent nöje, och deras engagemang för deltagarna är helt magiskt, men nu för tiden får jag följa det på distans, berättar Annette vidare.

Vi är Sporten har gjort flera intervjuer med deltagare i Till Start. Här hittar du intervjuer med Li, Anna, Carina och Maria. På Till Starts Instagramkonto hittar ni varje vecka ett inlägg om Tora, en häst som Till Start följt sedan hon var nyfödd.

Vi har även intervjuat instruktörerna Pelle och Bosse. Vi pratade med Pelle om några tips för att få din häst till start – den hittar du här. Och Bosse bad vi dela med sig av tips kring balansering – en intervju du hittar här.

I Till Start får du som deltagare:

  • En mötesplats och möjlighet att skapa ett personligt nätverk
  • En digital stallbacke
  • Tillgång till experter
  • Individuella råd och coachning
  • Tillgång till travbanan och gästboxar under träffarna

Deltagande kostar olika beroende på vilken bana du vill gå på träffarna på.

Anmäl dig till Till Start här - de första banornas anmälan öppnar 15 dec sedan öppnas anmälan upp löpande under december. Håll utkik på sajten när just din bana öppnar anmälan!