Hotingtravet - Ett paradis i trav-Sverige

Traditionen är stark – och arbetet inför är stort. När Hoting bjuder in till sin travvecka i juli lever hela bygden upp.

– Vi har en tideräkning som startar med travveckan, säger banans ordförande Sven-Olov Lindman.


Hoting är beläget cirka fem mil från Strömsund. År 2020 hade orten en folkmängd på 631 personer. En tätort likt många andra i Sverige, men här finns trots allt något väldigt speciellt.

Varje år bjuder Hoting in till en travvecka i juli. Många människor beger sig till orten för att gå på travet och umgås med folk. Sven-Olov Lindman är banans ordförande och han varit med ända sedan Hotingtravet invigdes 1967.

– Jag blev Sveriges yngsta sekreterare 1970. I övrigt har jag varit med ända sedan vi startade banan. På 1960-talet körde vi istrav och där var jag med och sålde program, och jag var med när vi byggde travbanan 1967, berättar Sven-Olov Lindman.

I Hoting inleds förberedelserna inför travveckan långt innan. I år pågår den mellan 6 och 12 juli, och det körs tre tävlingsdagar med stor häst. Banan är känd för den speciella och gemytliga stämningen som uppstår under travdagarna.

– Det finns alltid mer att göra än vad man hinner med. Vi blir färre och färre som jobbar inför då vi är ganska ålderstigna allihopa. Vi brukar börja i maj månad med lite snickerier och reparationer ute på travet. Allting tar sin tid. Eftersom det är ideellt arbete är det inte så himla lätt. Men vi kan nog vara ganska säkra på att folk trivs hos oss.

Hur skulle du beskriva stämningen på travet i Hoting?

– Den är ganska familjär, man umgås på ett bra sätt och ingen är högre eller lägre än någon annan. Alla är ganska lika och det har blivit en hemvändarvecka, där utflyttade tar steget hem och hälsar på. Kanske inte främst för att gå på travet – men när de är hemma går de på travet någon dag.

Sven-Olov Lindman menar att traditionen under veckan i Hoting är stark – och för vissa är travveckan viktigare än årets största helger.

– Utan tvekan. Vi har en tideräkning som startar med travveckan och slutar med nästa år. Man börjar att räkna tiden före och efter travet. Det är årets största händelse i området. Vi har tre travdagar som är huvudingrediensen, och det är lördag, tisdag och fredag. Sedan har vi två ponnydagar, på söndag och onsdag. Däremellan har vi lite dans, middagar och sponsorfester. Vi har lite drygt 100 sponsorer som hjälper till och det är väldigt viktigt för oss. Alla är mån om att denna vecka fortsätter. Handlaren hemma i Hoting brukar säga att julveckan är ingenting, det är travveckan som är viktig.

Läs mer om Hotingtravet här - hotingtravet.com