Publik på innerplan - Karlshamn

En tävlingssäsong som sträcker sig över drygt ett dygn – med publiken på innerplan. Karlshamn är en av de verkliga sommarbanorna i den svenska travsporten.
– Tävlingarna är väldigt traditionsfyllda, säger Johan Holgersson som är chef på banan.


Travbanan i Karlshamn invigdes 1993 och därmed en av landets nyaste banor. Ovalen mäter 800 meter och här står all publik på innerplan. Något som gör banan unik i den svenska travsporten.

– Du kommer jäkligt nära. Även om vi inte har de snabbaste hästarna så känns det mycket snabbare från den sidan. Man står 3-4 meter ifrån hästarna, och om du står på andra sidan har du kanske 15 meter till hästarna, säger Johan Holgersson som är chef på banan.

Under samma vecka som travdagarna i Karlshamn håller den årliga Östersjöfestivalen i Blekingestaden. Det är med andra ord en vecka fylld av traditioner, och personerna på travet gör allt för att erbjuda så spännande tävlingar som möjligt.

– Banan är bara 800 meter och mycket avgörs inledningsvis i loppet, men vi har försökt laborera lite och inte bara köra 1600-meterslopp, vi har även något lopp som är tre varv. Det är en festival i Karlshamn under veckan och den inleds med våra travtävlingar på onsdagen, och sedan pågår festivalen fram till lördag. 

Johan Holgersson berättar att det är ett lag på runt tio personer som jobbar med att förbereda inför tävlingsdagarna. I år kör de den 17:e och 18:e juli.

– Vi bygger en anläggning som i princip bara är en travbana och en liten stallbacke. Det är ett tomt blad som vi öppnar tio dagar innan tävlingarna, och sedan är det en fullt duglig travanläggning när det är tävlingar.

Trots att det handlar om två lunchtrav och att de flesta lopp har runt 20.000 kronor i förstapris, brukar tävlingarna i Karlshamn locka fina hästar och bra tränare runt om i södra Sverige.

– Fredrik Persson tycker nästan att det är hans bästa och roligaste vecka på året, men även de lite mindre tränarna som verkar runt omkring tycker att det är riktigt häftigt. Vi lockar hästar från både Malmö och Halmstad.

Publiksiffrorna i Karlshamn brukar nå upp till nivåer som skulle få stora banor att bli avundsjuka.

– Ungefär 4.000 personer på onsdagen, och sedan brukar det vara runt 1.000-1.500 personer på torsdagen.

Under två dagar i juli riktas strålkastarna mot travet i Karlshamn, men faktum är att det finns aktivitet på banan under hela året. För några år sedan drog banan i gång en travskola som kommit att bli populär.

I sommar tävlar man på Karlshamn 17 och 18 juli samt ponnytrav 19 juli - läs mer på sajten!