Bo Milton har haft en lång karriär i travets tjänst. Dels som tränare men främst som hovslagare. Tillsammans med Per K Eriksson är han i dag en av coacherna i Svensk Travsports projekt Till Start.


Projektet Till Start har varit igång i fyra år. Det riktar sig mot bredden inom den svenska travsporten och går ut på att coacherna Per K Eriksson och Bo Milton åker runt och besöker olika banor i Sverige där deltagarna får visa upp sina hästar och får råd och tips om allt från balansering till träningsmetoder. Emellan träffarna har deltagarna också möjlighet att kontakta coacherna för tips och rådfrågning.

– Vi får träffa mycket olika människor och hästar med olika problem och trassel. Vi lär oss också under vägen och tycker att vi har hittat en väldigt bra form. Det är inte bara att vi tittar på hästarna utan det kan också bli prat om träningsmetoder. Många känner sig slagna på förhand och tror inte att de har förutsättningarna att lyckas.Vi ser att de verkligen försöker och då är det bara att peppa dem. Det är mest amatörer vi pratar med och många känner att de hela tiden är tvåa efter proffsen, säger Bo Milton.

Redan som ung började Bo Milton att arbeta i travstall. Närmare bestämt hos den mycket framgångsrike Berth Johansson som höll till på Umåker.

– Jag skulle ta en genväg hem från travbanan och tog en genväg över stallbacken. Sen gick jag in i ett stall och hade turen att det var Berth Johanssons stall. Han var en av de absolut bästa tränarna i Sverige, och från den dagen blev jag kvar där. Det var en ren tillfällighet men jag kände att detta var något för mig. När jag var 16 år fick jag jobb hos Gunnar Nordin och flyttade till Stockholm, och han var en fantastisk tränare som jag högaktar enormt.

Senare blev det även en lång sejour i USA. Först hos stortränaren Billy Haughton. Sedermera blev Bo Milton egen tränare i landet och skodde samtidigt hästar hos en rad större tränare.

– När Billy Haughton var här till Elitloppet så frågade jag om jobb. Då hade han inget men bad om min adress, och sen kom det ett brev där det stod att han hade jobb åt mig. Jag åkte över och sedan var jag där i 17 år. Där var jag också tränare och hade fina hästar, men i mindre skala då jag också skodde hela tiden. 

Mellan den 1 december och 28 februari råder barfotaförbud på svenska travbanor. Dock är det svårt att på ett generellt sätt säga hur man bör balansera sin häst under vintern. Allting beror på den enskilda individen.

– Om det är en barfotahäst försöker man bara se till att den har grepp bak och att skorna är lätta. Men det är en sak som vi försöker få folk att förstå, att man behöver läsa av sin individ. Det finns ingen checklista över vad man ska göra. Framför allt när det gäller balansering. Där måste man hitta problemet och jobba bort det, säger Bo Milton som också jobbat som lärare på Wången och Flyinge.

– Nu är jag pensionär och tar bara specialkurser i skoning och balansering.

Balanseringsfrågor är också något som ofta kommer upp under träffarna med Till Start. Ofta är det små saker som deltagarna kan justera för att få ett bättre utfall med sin häst.

–  Vi vill få deltagarna att förstå varför hästen galopperar, det är problemlösning vi pratar om hela tiden. När jag tittar på starthästarna i lopparkivet kan jag se mycket vad de har problem med, och det kan vara enkla justeringar som behöver göras. 

Det är dock inte bara personer med starthästar som deltar i Till Start. En stor andel utgörs av ungdomar som håller på med ponnytrav.

– Och de är lika viktiga som alla andra. Vi skiljer inte på några och vill gärna att de som håller på med ponny går över till stora hästar när de blir lite äldre. Jag tycker det är synd att inte fler gör det, avslutar Bosse.

Anmälan till Till Start öppnar på de första banorna 15 dec och sedan öppnas resterande banor löpande under resterande del av december. Håll utkik när just din bana öppnar anmälan!
Anmälan är öppen till 15 februari. Här kan du läsa mer!