Thomas Blomqvist, fotograf

Thomas Blomqvist är ett välkänt namn i trav-Sverige. Efter att ha fotograferat travet i nästan hela livet, både privat och för Travronden har hans bilder setts av de flesta travintresserade svenskar.


Hans eget travintresse är grundmurat – det började redan i 4-5-årsåldern med besök på Solvalla. Fotointresset föddes också tidigt och i 10-årsåldern började kameran följa med på tävlingarna. Han har haft del i ett par hästar genom åren men framförallt är det vardagen - att komma ut till en gård, ta på sig stövlarna, ge en morot till hästen och iaktta vardagen – när det är dags för utselning, matning, träning – som är det bästa med sporten.

- Där finns det många moment som är fina att fota, men det gäller att vara beredd, de där stunderna där man kan få en fin, originell, lite mer unik bild både kommer och går väldigt snabbt, menar Blomman.

Vilken är den bästa travbilden du tagit?
- Det är så svårt att säga. Oftast minns jag det jag gjort senast bäst. Nu var jag till exempel hos Camilla Olsson för ett tag sen och fotade inför ett reportage till Vinternumret. Det var årets kallaste morgon hittills. Solen höll på att gå upp, det låg lite dimma i luften – det blev några väldigt bra bilder där, säger Blomman entusiasiskt.

Kände du direkt när du tog den – att – wow, här fick jag guld?
- Ja det får man säga. Jag skrek till bakom kameran. Camilla undrade vad som hade hänt men jag såg direkt att det blev en toppenbild, berättar han.

Hur många bilder tar du en vanlig dag?
- Oj, det blir väldigt många. Mest arbete ligger nästan efteråt när jag ska gå igenom, sortera och sålla bland allt och sen redigera. Det har ju verkligen förändrats över tid sen digitalkamerorna tog över. Förr tänkte man nog efter mer inför en bild – nu kan jag ta fler bilder utan att det kostar i framkallning. Men på ett reportage tar jag upp till 2000 bilder ungefär och av det sparar jag cirka 8-10 %.

Det är mycket bilder!
- Ja, men som på Elitloppet i år, där blev det ungefär 5000 bilder. Men då passar man ju på att fota för arkivet också. När så många hästar och människor är samlade, då brukar jag passa på att ta en del extra, skrattar Blomman.

De flesta fotar ju med sin mobil, går det ta en riktigt bra bild med mobilkameran?
- Ja, det går att ta toppenbilder med mobilkameran!

Vad ska man tänka på, både om man fotar med mobilen men också nu när vintern är här?
- Det absolut viktigaste är att fylla ut bilden med hela motivet och att inte stå på avstånd. Det kan ju vara en häst i en soldränkt hage eller på kvällen, då använder jag ofta blixt. Dock är ju mina blixtar väldigt stora och rejäla och jag fotar ju sällan med mobiltelefon – den blixten skulle jag undvika. Den är för svag för att ge rätt effekt. Det finns dock blixtar anpassade till mobiltelefoner nuförtiden, det kan vara värt att kolla upp.

Om det inte är ett stillastående motiv, om det är fart i bilden så att säga, då skulle jag nog se om det finns någon foto-app som kan hjälpa till, så att man till exempel kan ställa in slutartiden. Det kan vara värt att testa om man fotar mycket. Slutartiden styr tiden som slutaren är öppen och släpper in ljus – är det mörkt behövs mer tid för att få in ljus och är det samtidigt rörelse i bilden, en häst som rör sig till exempel, då är det bra att kunna reglera det själv, berättar Blomman vidare.

Något annat matnyttigt man kan tänka på?
- Jag tycker väldigt mycket om morgonljuset. Och nu under vintern står ju solen lågt och man kan jobba mer med motljus och skuggor. Det tycker jag är roligt att leka med för att hitta en kul, spännande, bra bild. Sen har de flesta nyare mobiler en funktion där man kan ta bilden i RAW-format. Då sparas mycket mer information i bilden, så den blir mycket större och tyngre. Men vid utvalda tillfällen kan man testa det – då får man mer möjligheter i efterhand om man vill testa att redigera eller göra förstoringar för framkallning till exempel, säger Blomman vidare.

Finns det någon travbild som du önskar att du hade tagit?
- Jag har en italiensk kompis som heter Stefano Grasso. Han är en superduktig fotograf som fotat mycket trav men som nu fotar Longines Jumping World Cup (Världscupen i hoppning). Han tog en så himla häftig bild på Varenne. Det var Varennes sista start i Italien, på San Siro, med Giampaolo Minucci i sulkyn. Den är väldigt fin, säger Blomman.

Varenne_2.jpg

Blommans tips för att ta en bra travbild vintertid

  • Fota liggande istället för på höjden
  • Fyll ut hela bilden, gå nära!
  • De flesta nyare mobiler har en funktion att du kan ändra så att bilden tas i RAW-format – då får du större möjligheter att redigera i efterhand eller förstora
  • Undvik mobilens blixt, den är för svag
  • Testa någon foto-app där du kan göra fler inställningar, tex på slutartiden
  • Fota på morgonen och använd morgonljuset, det är något magiskt över det!

* Klicka på bilden för att se den i större storlek och läsa Blommans tanke om den.

Tack så mycket för att du delar med dig! Vi hörs när sommaren närmar sig, så tar vi fem tips för att ta en bra travbild på sommaren! Vad tror du om det?
- Det låter som en plan!