Madelen & Torbjörn Ohlzon, uppfödare

Vid en av den värmländska ån Vismans vackra krökar ligger ett riktigt häst-BB. Madelen Ohlzons man Torbjörn hade lovat sig själv att aldrig ha häst, ändå föds det 30 föl på Långeruds Gård varje år.


– Jag hade en ridhäst som behövde sällskap och då fick vi ett av min svärfars dräktiga ston. Sen behöver ju ett föl en kompis och då fick det bli ett sto till, och ett sto blev inte dräktig och då måste man ju ha ett i reserv. Det var så det började och sen vet vi inte vad som hände! berättar Madelen.

Madelen och Torbjörn Ohlzon födde upp kalvar på en gård i Töreboda och stod snart med fyra fölston. Varje år föddes föl som av självklara skäl fick efternamnet Zon. Det allra första fölet Domino Zon tjänade nästan tre miljoner kronor och var finalist i Kungapokalen.

– Jag minns att vi var på Åby och där träffade vi farbröder som hållit på i 50 år och aldrig tidigare nått en final. Jag vågade inte en säga att det var vårt första föl, minns Madelen.

– Vi hade spår tolv och var sist - men vi var med! skrattar Torbjörn.

Rörelsen växte och 2013 valde paret att satsa helhjärtat på uppfödning. Snart stod både egna ston och inackorderingar på den nyinköpta före detta hjortgården Långerud. Det handlar idag om ett 40-tal ston och plats för 36 st ettåringar att förbereda inför försäljning och auktioner.

– Vi kom in i en bra tid. Det var precis när man började filma hästar och vi hade turen att få in några fina avkommor till Ready Cash som gick för bra priser på auktionen. Då fick folk upp ögonen och det gick från mun till mun. Tredje året blev det fullt och vi har i princip haft samma ägare sedan första dagen, berättar Madelen.

Det lilla stallet på gården fungerar som ett häst-BB med tio halmbäddade boxar. I varje box finns en webbkamera och efter varje fölning får ägaren ett eget inlogg och kan följa sin fölunge dygnet runt. Man kan bo mitt i Stockholm och vara hobbyuppfödare. Något Torbjörn tycker är viktigt.

– De flesta är hobbyuppfödare och det måste vi värna om. Alla som kommer hit med sina ston för betäckning har vanliga jobb men gör det här på fritiden. Det är viktigt att alla kan vara med och drömma.

Det paret drömmer om är de stora loppen och på Långeruds Gård har man ett fint facit. Resultatet av ett hårt arbete som paret vill tillskriva hela teamet, eftersom uppfödning handlar om mycket mer än att bara mixa de rätta blodslinjerna.

– Vi har två anställda. Sen består teamet också av en bra hovslagare, en seminveterinär och foderrådgivare. Vi tar hjälp av de som är nördar på sin sak, till exempel en foderrådgivare, eller en som föreläser om inälvsparasiter och mask. Det är ju det roligaste de vet och en sådan ska man ta hjälp av, säger Madelen och Torbjörn tar vid:

– Har vi inte teamet blir vi inte bättre vi heller.

Även om den stora drömmen stavas Elitloppet eller Svenskt Travkriterium menar paret att det även är det lilla vardagliga som driver en. Att sitta på altanen på kvällen och titta på fölstona på fälten eller fölungarna som leker på gärdet.

– Visst kan det vara regniga dagar när man tänker ”Åh, jag skulle vilja ha ett vanligt jobb”, men så går man ut i hagen till fölungarna och efter en sekund är det bara ”Nej, jag älskar det här varje dag”.

Madelen tystnar men Torbjörn fyller i:

– Eller så åker vi till sommarstugan och laddar batteriet en stund. Den ligger bara en behändig kvart härifrån!