Stefan Johansson, uppfödare

Som uppfödare är Stefan Johansson rutinerad, engagerad och passionerad. Uppfödningen är den delen av travsporten som lockade mest – men med en lång bakgrund som travintresserad är han bekant med hela kedjan som gör travsporten till världens bästa sport.


När gjorde du ditt första år som uppfödare?
- Jag har hållit på med uppfödning sen 2008 – först i egen regi men sedan 2013 tillsammans med några kompisar, berättar Stefan.

Stefan är en del av Stall Nyx, tillsammans med Mikael Blomgren och Kristoffer Persson som han träffade och gjorde gemensam sak med från 2013.

- Vi hade setts i ögonvrån på Valla och sen sågs vi hos Per Lennartsson där vi alla hade hästar. Vi hamnade i bra diskussioner och landade i att vi skulle testa en satsning tillsammans. De sålde sina fölston, jag sålde mitt. Och på den vägen är det, berättar Stefan engagerat.

De första fölstona inackorderades i Frankrike då man initialt betäckte med Ready Cash och andra franska hingstar innan det blev en gradvis förflyttning till Sverige.

- Det är ju ändå det roligaste med att ha häst. Även om vi åkte ner till Normandie någon gång per år så är det ju enklare nu när de står på lite mer behändigt avstånd. Det roligaste är ju såklart att följa utvecklingen och hur det man skissade på pappret blev i verkligheten, säger Stefan.

Hur många föl får ni per år ungefär?
- Idag har vi 6 fölston där fem är inackorderade hos Anna Forsell (tränare på Axevalla) och ett står i Frankrike. Vi är ju så kallade skrivbordsuppfödare så Anna sköter allt det praktiska arbetet. Det är verkligen perfekta förutsättningar för hästarna. Vanligtvis får vi 2-4 föl per år – men nu till våren hoppas vi på sex föl då samtliga fölston är dräktiga, berättar Stefan.

”Det är väldigt, väldigt roligt att skapa något på ritbordet”

Säljer/behåller?
- Alla föl är till salu i grunden men vi har ju valt våra fölston med omsorg, och för att vi tror på stammarna, och har sett en möjlighet att generationsväxla på ett par stoföl vi fått så i de fallen har vi valt att bara sälja tävlingsrätten. Men vanligtvis säljer vi fölen – oftast direkt till en köpare men även på auktion ibland. Det är dock betydligt mer nervöst! säger Stefan glatt.

Det roligaste med att vara uppfödare?
- Alltså, att få se hur det man skissade på pappret blir i verkligheten, det är väldigt kul. Det är ju rent teoretiskt väldigt enkelt, men i praktiken blir det ju sällan exakt så som det ser ut på pappret innan. Man lär sig, det här stoet lämnar stora avkommor trots att man inte tror det – då måste man ta med det i beräkningen och kompensera det i andra änden till exempel. Förr använde vi blodbanken i stor utsträckning för att matcha och para, och gör det till viss del fortfarande, medan nu använder vi oftast Breedly.com i stället. Där kan man till exempel testpara och se vilken inavelskoeffecient avkomman får – det är en viktig parameter att hålla låg anser vi.

Det är ju också väldigt kul att följa utvecklingen hos en avkomma så klart – och då är det ju väldigt fint att kunna ha nära till hästarna. Ner till Anna i Skara är ju enkelt att ta sig och det är alltid väldigt roligt att komma dit och se hur de har det, hur de utvecklas och att få se någon komma till start är ju spännande, berättar Stefan entusiastiskt.

Hur ser ett år ut för dig?
- För oss som skrivbordsuppfödare är det ganska jämnt spritt över året skulle jag säga. Visst, det är lite mer intensivt under hösten, när vi har en del kontakt med hingstägare, och väljer hingstar till våra fölston men när det är som mest intensivt under våren och tidig sommar – med fölningar och betäckning – då är det ju hos Anna som allt sker och det är ju även den mest nervösa perioden på året. Man håller ju alla tummar för att fölningarna skall gå bra, att fölen föds friska och att man får fölstona dräktiga.

Hur väljer ni ston och hingstar till avel?
- Det finns ett ganska stort slumpmässigt moment i att para ihop egenskaper men vi försöker hitta en bra blodsmässig kombination och en bra individmatchning mellan hingst och sto som vi tror kan ge en fin individ. Det är också en stor del av tjusningen, hur det funkar och hur man lär sig med tiden.

Det är viktigt att göra noggranna val i hela kedjan från val av fölsto, hingst, var vi har hästarna inackorderade och uppstallade, vilka veterinärer vi arbetar med och till vilka vi säljer  – att hela tiden fundera och reflektera kring sina val, där försöker vi hela tiden vara noggranna. Där är det en fördel att vara tre så man kan väga bolla argument för och emot det val man till sist gör.

”Det finns ett stort slumpmässigt moment. Det är teoretiskt lätt, men praktiskt är det svårare”

- Det finns många hingstar, men i slutändan är det ändå ganska få vi väljer mellan. Och det handlar om att hela tiden optimera sannolikheten, säger Stefan avslutningsvis.

Dina tips för att lyckas med avel?

  • Håll ner inavelskoeffecienten – testpara på Breedly

  • Var mycket noga i valet av fölston. De skall ha visat kapacitet, ha fin exteriör, god stam och ett bra rörelseschema

  • Välj hingstar som passar dina ston blodsmässigt och exteriört

  • Gör noggranna val, även vid försäljningen

 

Bildinfo: På bilden högst upp ser vi från vänster Mikael Blomgren, Kristoffer Persson, Great Skills, skötare Martina Gilljam och Stefan Johansson

 

Relaterat innehåll

 

Se filmen om uppfödare här