Simon Wall - uppfödare med stora ambitioner

Han har både vunnit SM och haft en egen tv-serie. Idag är han både tränare och uppfödare, och det är den senare delen som han vill satsa mest på. Simon Wall har varit nominerad till årest komet inom travsporten och han vill fortsätta utvecklas.


– Uppfödningen är en lång process som är intressant. Man har så stora förväntningar men det är ingen som kan säga hur de ska gå förrän de står på start, säger han.

25-årige Simon Wall har varit intresserad av hästar sedan barnsben då han hade en egen shetlandsponny och som äldre gick han på hästgymnasium.
– Sen bodde jag bredvid en travtränare och när ponnyn blev alldeles för liten så började jag hänga i hans stall, åkte med på tävling och upptäckte både den sociala biten och farten, säger Simon Wall.

Med tiden startade Wall sin egen verksamhet med flera tävlingshästar. Den största framgången hittills kom år 2020 när hans Silver Jossan vann Sto-SM för kallblod, det året blev han även nominerad till årets komet på Hästgalan. 

Simon Wall har även hunnit med att bli ett känt ansikte i tv-rutan. År 2021 var det premiär för TV4-serien Hästliv på Ljuva-Tun där tittarna fick följa med hem till Simon Wall och hans sambo Marcus Östlund och deras liv med hästarna. Serien har sänts i två säsonger.
– Det har såklart varit jättestort med en egen tv-serie, att få visa upp sporten och framför allt bakgrunden, att det inte bara är spel på hästarna utan det finns mycket annat att visa upp. Det har varit väldigt bra respons och det känns superkul, fortsätter han.

Ett syfte med serien är att få nya människor att intressera sig för travsporten. Simon Wall tror att en nyckel är att låta folk närma sig hästarna och göra sporten mer tillgänglig.
– Folk vill ha upplevelser och travet i sig är det.. Efter tv-serien som jag hade är det många som hört av sig och frågat om de fick komma och provköra också vidare. Att man måste kunna komma närmare hästarna och att det inte bara handlar om spelet. 

Om man själv vill komma närmare travhästar så finns det möjlighet att besöka gården Ljuva Tun, beläget några kilometer utanför Bollnäs.
– Vi driver vår gård som en rörelse. Vi säljer blommor, ska börja med bioodling. Vi har air bnb så att man komma och bo här och man kan provköra häst. 

Utöver tävlingshästarna driver Simon Wall en uppfödarverksamhet och det är där han vill ha sitt huvudfokus framöver.
– Framför allt är det uppfödningen som jag vill satsa på. Men samtidigt känner jag att ruset som kommer när ens häst står på start är svårt att uppnå på andra sätt än i travet, och den delen kommer jag alltid vilja ha kvar.

– Uppfödningen är en lång process som är intressant. Man har så stora förväntningar men det är ingen som kan säga hur de ska gå förrän de står på start. Då får man svaret. Det spelar ingen roll hur mycket pengar du ha. Jag kan föda upp en häst med mina medel och få ut den i samma stora lopp som alla större uppfödare. Man vet aldrig hur generna slår och det tycker jag är så härligt, avslutar Simon.

FEM TIPS

  • När jag väljer hingst till mina ston visualiserar jag över vad mitt sto saknar och vad jag vill att avkomman behöver extra från hingsten. Sen väljer jag hingst efter det
  • För mig som håller på med kallblod är det viktigt att tänka på att inte avla för tätt på populära individer för att främja mångfalden. Jag vill att rasen ska finnas kvar och forsätter glänsa med sin otroliga charm inom travsporten
  • Om det är ens första sto att betäcka tycker jag det är viktigt att man tar kontakt med ett stuteri för vägledning. Det är en hel vetenskap med tillvägagångssätt för att få fram ett föl. Så jag skulle rekommendera att prata med kunnig person inom ämnet
  • Jag kontaktar alltid veterinären när fölning är påväg för att veta att jag snabbt kan få vägledning om det behövs
  • Efter fölningen är det jätteviktigt att fölet får i sig tillräckligt med råmjölk och att efterbörden släpper