Från liten till stor – en dröm att uppleva

Från Gotland till Prix d'Amérique – uppfödardrömmarna på ön har fått vingar och tagit sig precis så långt som det går. En livspassion runt hästar har skapat en miljö som skapat vinnare. Ronny och Vanja Olofsson har haft hästavel som en del av livet i över 30 år.


För Ronny och Vanja Olofsson har drömmen slagit in. Uppfödarparet från gotländska Stånga har fått vara med på hela resan från nyfött föl till världens största travlopp, Prix d'Amérique. Och det inte bara en – utan faktiskt två gånger.

– Det började för över 30 år sedan med att vi skaffade ett fölsto. Det blev fler fölston med tiden, periodvis har vi även haft inackorderade hästar och seminstation här ute samtidigt som vi drivit bussbolag tillsammans, säger Ronny Olofsson.

– Varje gång vi haft semester från bussföretaget har ledigheten gått i hästens och travets tecken. Det är den bästa möjliga avkopplingen för oss. Likadant efter en lång arbetsdag så gav det mycket energi att gå ned till stohagen och titta på fölen. Och så är det fortfarande, fyller Vanja i.

Paret har avvecklat bussbolaget sedan några år. Nu är det bara uppfödning av travhästar som gäller på Smissarve gård. Här finns ett antal fölston och ute på de svenska travbanorna syns många av de tävlande avkommorna.

– Vi brukar ha någonstans mellan fem och åtta ston som betäcks varje år. Just nu har vi fem ston dräktiga och det tycker vi är ganska lagom. Stammarna utvecklas med tiden och vi försöker hitta nya ston som är intressanta. Sedan funderar man ju också på vad vi vill betäcka med framöver, och vad köparna verkar vara intresserade av, säger Ronny Olofsson.

Oftast dyker avkommorna sedan upp som ettåringar på några av landets större unghästauktioner. I skrivande stund har nio av dessa föl gått vidare till att bli miljonärer på tävlingsbanan.

– Vi följer upp hur det går för våra hästar och gillar att ha kontakt med köparna. När det finns möjlighet är vi gärna på plats och tittar, oavsett om det är breddlopp eller kriteriekval som hästarna startar i. Det ger oss väldigt mycket att kunna se att hästarna utvecklas och mår bra. Genom sociala medier går det också snabbt att kunna få en bild och en rapport.

Två gånger kan man säga att blixten slagit ned på riktigt. Det handlar om hingstarna Super Light och Power. Den förstnämnde tjänade över elva miljoner kronor, tävlade i Prix d'Amérique hela fyra år i följd och har startat i Elitloppet. Power vann Svenskt Trav-Kriterium som treåring och även han har varit med i Prix d'Amérique. Bägge har tagit sina första steg på Smissarve gård.

– Det vi har fått uppleva är fantastiskt. Vi har inte de "värsta" stona och brukar inte betäcka med de dyraste hingstarna. Jörgen Westholm köpte både Super Light och Good as Dollar och det blev ett otroligt genombrott för oss. Jörgen har varit fantastisk, både som vän och tränare, och såg till att vi kunde följa Super Light på plats i Frankrike till exempel, säger Ronny Olofsson, innan vi kommer in på historien om Power:

– Han skulle heta något helt annat först, men efter ett tag märkte vi ett speciellt inre lugn hos hästen. Vi ville döpa till något kraftfullare och Power fanns ledigt. Det kändes rätt och blev ju verkligen helt rätt, en underbar saga! Nu har vi även betäckt några ston med honom, så vi hoppas att det finns "power" även i avkommorna, säger han och skrattar.

Många uppfödare har en röd tråd i hur avkommorna döps. Det kan handla om akronymer, särskilda uppfödarnamn eller helt andra teman. Även på Smissarve gård finns en tydlig idé och oftast är det Vanja som sköter namngivningen.

– Ett kort och spännande namn, det strävar vi efter. Vi klurar ganska mycket på namnen. Ibland bygger det på vad föräldrarna heter, andra gånger mer på individen, säger hon och tar ett exempel från den senaste kullen:

– Vi har en liten gangster som fick heta Clyde. Han är väldigt charmig men kan bitas och smakar gärna på en, säger Vanja och skrattar.