Rune Vidar Nordum, hästägare

Rocky Winner var en riktig järnhäst på banan med över 6,7 miljoner på kontot. I mars avelsvärderades hingsten som 16-åring. Något som inte hör till vanligheterna.

– Det vore väldigt roligt om han kunde få några avkommor, säger ägaren Rune Vidar Nordum.


Credit Winner-avkomman Rocky Winner hade en lång karriär hos flera olika tränare. Resan inleddes hos Trond Anderssen i Norge där han tävlade som tre-och fyraåring. Därefter flyttades han till Åke Svanstedt som då fortfarande var verksam i Sverige. 

Där vann han bland annat en final i silverdivisionen. I slutet av 2013 gick han till Jörgen Westholm och det var där han tjänade mest pengar. 

I dennes regi tävlade Rocky Winner mycket i Frankrike med stora framgångar som följd. Trots tränarbytena hade han hela samma ägare: Rune Vidar Nordum.

– Jag tycker mycket om den här hästen. Vi har varit på många travbanor runt omkring i hela Europa. Vi var i Bordeaux, Paris och Enghien. Han startade också i Italien vilket var väldigt stort, säger ägaren Rune Vidar Nordum.

Efter karriären har Rocky Winner bott på olika ställen. Senast i Belgien, men för en tid sedan fick han återvända till Sverige.

– Jag hade en önskan om att ge bort hästen för några år sedan, men det var ingen som ville ha honom. Då stod han några år i Belgien, fram till att Aki Elo på Jägersro tog kontakt och frågade om han kunde låna honom. Därför togs han tillbaka till Sverige.

Vid flytten till Sverige kom också frågan om att använda Rocky Winner i aveln. Därför avelsväderades han på Solvalla i början av mars. Faktum är att han har varit på värdering en gång tidigare, för 13 år sedan.

– Han blev avelsvärderad i Norge som treåring då vi visste att han var bra. Det var en önskan från Aki Elo på Jägersro som hade en önskan om att betäcka sina ston med Rocky Winner. Han ställde frågan om han fick låna honom i några år, och det var därför som vi tog honom till avelsvärderingen i år.

Huvudskälet till att Rocky Winner inte jobbat i aveln tidigare är den tuffa konkurrensen bland avelshingstarna i Sverige. Rune Vidar Nordum tror dock att det finns någon enstaka avkomma i Belgien efter hans häst

– Det är mycket hård konkurrens bland hingstarna i Sverige, och vi har ingen större förhoppning om att det ska bli många avkommor. men några kan det säkert bli. Eftersom det är så tufft att vara hingst i Sverige har vi inte betäckt med honom efter karriären. 

Nu är däremot planen att Rocky Winner ska få sina första avkommor i Sverige. Hans omdöme från avelsvärderingen blev “medelmåttigt skattat avelsvärde”, men Rune Vidar Nordum har tro att hästen kan lämna fina avkommor.

– Det vore väldigt roligt om han kunde få några avkommor. Det var en riktig järnhäst som alltid gick till mål och jag tror att det kan bli bra, om han får betäcka några fina märrar.

Tanken är att Rocky Winner ska betäcka naturligt i hage. Något som berättades i Svensk Travsports film från avelsvärderingen.

– Jag hoppas på det för Rocky Winners skull, att han får lite glädje av detta som pensionär.