Arto Karttunen, hästägare

Den årliga golfhelgen hemma i Hällefors hjälpte nio barndomsvänner att hålla kontakten när livet ledde dem längs andra vägar. I dag är banden ännu starkare. Gänget äger två travhästar tillsammans.


– Trav och golf är ganska lika, det är dagsformen som avgör. Travet med sina tillägg fungerar som golfens handicapsystem. Johan, som är bäst i gänget, vinner inte varje gång trots att han har lägst handicap.

Arto Karttunen berättar att det hela började för sju år sedan när vännerna veckan före midsommar samlades hos delägaren Magnus Högberg för en intern turnering. Tävlingen blev till en årlig tradition – samma helg och samma bana. Gänget spelade redan V75 tillsammans, och snart föddes idén att köpa en andelshäst. Golf- och travvännerna är i dag stolta ägare till det femåriga stoet Fröken Marie.

Vi lägger en viss summa var varje månad. Man äger inte en travhäst för att bli rik, men det har gått helt okej. Det har gått fem år och vi har inte tröttnat. Vi har inte tagit ut några pengar, men för det som ramlat in har vi gjort något roligt tillsammans som en trav- eller golfresa. 

Att äga häst gav blodad tand och i dag har stallet utökats med kallblodet Sol Storm. Gänget gillar gemenskapen och försöker träffas så ofta tillfälle ges och när hästarna tävlar. I somras blev det en resa till Bergsåker när Sol Storm tävlade under Sundsvall Open Trot-dagen. Att vara hästägare tycker Arto har gett sitt travintresse ytterligare en dimension.

– När man har en egen häst som startar – oh shit … det är jättespännande! För mig var det spelet som lockade i början, det är fascinerande att det ska vara så svårt att sätta den där sjuan. Men nu ger det mig mycket mer när jag också är ägare. Man följer sin häst på ett helt nytt sätt och det blir därför en helt annan spänning. 

Arto har ännu inte fått kliva in i vinnarcirkeln som ägare eftersom han inte varit på plats när Fröken Marie eller Sol Storm tagit sina segrar. Han gillar själva tävlingsmomentet, vare sig det gäller trav eller golf. Förutom golfhelgen i Hällefors arrangerar gänget sedan två år även populära Travsportens Golfchampionat.

Många kuskar och andra ägare är också väldigt intresserade av golf. Vi gjorde Magnus Högberg till tävlingsgeneral, tog in olika sponsorer och under 2022 var vi en del av Travtouren. De senaste åren har vi kört i samband med Lindesbergs V86-omgång under sommaren. Det har verkligen varit jätteroligt att komma i kontakt och snacka med annat travfolk.

 Det härliga gänget från Hällefors hade alla travintresset med sig från början – men på olika sätt. För Arto kom själva hästintresset via en tidigare flickvän som hade hästar. En annan i gänget har haft en amatörtränarlicens, och en tredje har varit med och delägt självaste elitloppsvinnaren Gum Ball.

Den drömmen finns såklart också alltid med när man äger en häst. Att någon gång få vara med i de allra största loppen… Tänk om man får en stjärna!