Glädjen i att vara hästägare

Mehdi Yazdanpanah har blivit ett välkänt namn i travet under de senaste åren. Som ägare till Hail Mary har han vunnit några av de allra finaste loppen i Sverige. Men samtidigt lägger han ett stort värde i de mindre framgångarna.


Mehdi Yazdanpanah har följt travsporten under lång tid. Först under många år som spelare, och nu som hästägare sedan flera år tillbaka. Första hästen som han delägde hette Campbell Seabrook och hans debut år 2017 är något som Mehdi minns väl.

– Vi var tre personer som köpte in oss i honom. När han skulle debutera var de andra två bortresta och jag åkte ensam till Örebro utan några förväntningar. När jag såg honom vinna var det en otrolig känsla. Jag var helt i extas och den känslan har jag försökt återuppleva, vilket jag även har gjort med andra hästar, säger Mehdi Yazdanpanah.

De tidigare framgångarna gjorde att de fortsatte att köpa hästar.

– Det var väl det som fick mig att fortsätta att satsa på hästar, att det gick bra i början. Sedan bestämde vi oss för att försöka investera i hästar och ha roligt. Vi frågade runt och det var inte alla som nappade, men några. 

I dag har Mehdi Yazdanpanah fått uppleva mer än de flesta andra hästägarna. En stor del stavas Hail Mary som har vunnit lopp som Svenskt Travderby, Sundsvall Open Trot och Hugo Åbergs Memorial. 

Men samtidigt framhåller Mehdi Yazdanpanah att alla grader av framgångar ger en stor glädje.

– När det går bra får man en otrolig glädje, dels när de vinner men man kan också bli jätteglad för en tredjeplats och en bra prestation. Det ger en enorm lycka, även om man själv inte gör så mycket så får man ett kärleksband till hästarna för deras prestationer och inställning.

– Att säga att man har en häst i Prix d’Amérique är helt galet, men de små loppen betyder mycket också, för det kan vara en förberedelse till något stort.

Mehdi Yazdanpanah äger hästar hos flera olika tränare, bland andra Daniel Redén, Daniel Wäjersten och Hanna Olofsson. 

– Det är viktigt att man får information om hur det går för hästarna. Halva glädjen ligger i att få vara med och höra hur utvecklingen går. Hela resan fram mot debut kan också ge mycket glädje. När man får vara med om en resa i flera år ger det väldigt mycket, som med Hail Mary till exempel.

Hästägandet har också gett många härliga upplevelser utanför banan. När Hail Mary startar är det ofta ett gäng personer på plats för att följa hästen, inte bara gänget som äger honom.

– När man har känt någon som har ägt en häst har man alltid hejat på den, och nu har jag massor av vänner som jag gått på trav med, som gärna vill hänga med och titta på loppen. Det är nog den roligaste biten, att spekulera med sina vänner och åka på trav tillsammans, säger Mehdi Yazdanpanah som i dag äger ett antal hästar i lite olika konstellationer.

– Jag tror att det är mellan 20-25 stycken. Vi har även några fölston som vi har köpt för att betäcka med Hail Mary, man kan tycka att det är lite många hästar, men det är roligt också.

Se Vi är Sporten-filmen om hästägare!

Den här texten publicerades först i Vi är Sportens nyhetsbrev - signa upp du med så får du intervjuer, tävlingar, spännande info från sportens alla hörn direkt i mailkorgen!