Hästägare, hästälskare och hästentreprenör – Jessica brinner för travet

Jessica Ortiz Bergström är ett välkänt ansikte för många i travet. Hästar har alltid varit en central del i livet – från ridsport till att nu äga tre travhästar, och driva flera projekt för travets utveckling.


– Det är en livsstil och jag älskar travet. Nu är jag delägare i tre hästar. Monster Mustasch och Odd Harmonia som tränas av Frasse Fransson och Miss Chevy Neo som tränas av Dennis Palmqvist.

På gården hos Frasse Fransson tränas alltså Monster Mustasch och Odd Harmonia. Skötare är Michaela Fransson.

– Jag har 1/20-del i både Mustachen och Odd Harmonia – och Harmonia köpte vi, samma gäng som äger Mustaschen, för att betäcka med honom. Först passade vi dock på att tävla med henne under vintern. Det gick riktigt bra! Tre segrar!

Det roligaste är framförallt att följa vardagen. Regelbundet kommer uppdateringar via Mustaschens och Harmonias hemsida med bilder och små kommentarer. Är det något speciellt som sticker ut brukar vi få sms med uppdateringar, säger Jessica. Miss Chevy Neo har jag 25% i och där är vi ett gäng om ungefär 8 personer som följer hästen via stallets Instagram och i vår Messengergrupp.

– Det är nästan det absolut roligaste med att vara hästägare, att följa vardagen, de små, normala vardagsbestyren och hur träningen går och självklart är det väldigt kul när de kommer till start! Och så klart gemenskapen och att få den där lite närmre kontakten med både tränare, skötare och hästen!

För det är ute på gården, stallbacken och nära hästarna hon trivs bäst. Ett perfekt komplement till uppdateringarna via telefonen.

– Dennis hade tidigare Solvalla som hemmabana, då var jag inne och såg Neo i en del jobb. Frasse hälsar jag alltid på när jag är i Järvsö med omnejd, så det blir någon gång per år.

Tävlingarna ger en liten extra krydda, men det bästa är trots allt, allt det andra, gemenskapen, passionen som hästägandet ger.

– Jag har blivit mer nervös med tiden. Men inte för placeringar eller så, jag vill bara att hästarna ska få fina, felfria lopp. Tar de dessutom loppen bra och mår fint efteråt, då är jag nöjd! Sen är det himla spännande när de närmar sig mål, såklart!

Förutom att vara hästägare till tre travhästar driver Jessica också Instagramkontot Travfamiljen där hon dagligen delar inspirerande travbilder och historier.

– Travfamiljen är ett Instagramkonto där jag vill lyfta fram allt positivt som finns i travet. Jag vill att det ska ha ett innehåll, som engagerar och lyfter bredden i sporten, livsstilen och relationen mellan häst och människa.

Travfamiljen har nästan 7 000 följare och lägger varje dag upp bilder och filmer från sportens alla hörn. Totalt har det blivit nästan 2 500 inlägg från både tävling och vardag, sommar och vinter, tidigare morgnar och sena kvällar. Allt det där som är travet helt enkelt.

Att inspirera och lyfta fram all glädje och passion inom travet är en hörnsten för Jessica. Att dessutom fokusera på hästarna när tävlingskarriären är slut, genom stiftelsen Life After Racing, är ytterligare en pusselbit i Jessicas brinnande travintresse. Life After Racings syfte är att skapa möjligheter och ge förutsättningar för travhästar till ett fortsatt värdigt liv efter avslutad tävlingskarriär, och också att sprida kunskap om travhästen och möjliggöra värdefulla möten mellan hästar och människor.

– Att vi tar ansvar för travhästarna både under och efter karriären, är en otroligt viktig aspekt för sportens "Social license to operate", att samhället accepterar och respekterar verksamheten.

Tre egna hästar, Travfamiljen och Life After Racing – travet är en stor del av Jessicas liv, som också jobbar med både Gilla Häst och ATG Talang. Där får sex aktiva i travet och galoppen stöd och inspiration under ett år för att boosta och lyfta sina satsningar och verksamheter. Det handlar mycket om personlig utveckling, ledarskap, bygga team och hållbara verksamheter.

– Det är såååå kul, avslutar Jessica!

Läs mer