Frida Johansson och Gunnar Kylén, hästägare

Det är julotta. Ångan står runt Mine Lottas hals och bjällrorna klingar i det krispiga decembermörkret. I släden på väg mot kyrkan i Sillerud sitter 75-årige Gunnar Kylén och hans dotter Ann-Charlotte. Med är också hans 56 år yngre kompanjon Frida Johansson och hennes mor Katrin.


Det har bara gått tre månader sedan Gunnar fick det treåriga problemstoet Mine Lotta i gåva. Halva hästen gav han bort till granndottern Frida. Mine Lotta hade då tjänat 7 000 kronor.
Fyra år och över 350 000 kronor senare är Gunnar och Frida fortfarande kompanjoner och i stallet står åtta hästar.

Jag tyckte jag var för gammal för att ta hand om en ny häst på heltid. Frida hade ett brinnande intresse för sporten, men hade ingen stor häst. Jag fick Mine Lotta och då delade vi på henne, säger Gunnar.

 Fridas familj har en travbakgrund medan Frida själv tävlade i ponnytrav. När hennes två ponnyer gick bort var det inte läge för familjen att skaffa en stor häst med det ansvar som tillkommer.

Det var så att jag och Gunnar körde längs samma skogsvägar, jag med en ponny och han med en stor häst, och ibland hamnade vi bredvid varandra och pratade. Det var så vi lärde känna varandra, säger Frida.

 När Gunnar erbjöd Frida halva Mine Lotta gav Fridas familj med sig och det norska kallblodet fick flytta till Sillerud i Värmland. En dag Frida minns väl.

Jag hade bara sett henne på bild, och det var väldigt spännande. Hon är en jättefin häst. Snäll, även om hon kan vara burdus och bestämd.

 Samarbetet har gått bra. I början tog Gunnar hand om körningen och Frida red Mine Lotta på långa skogsturer. Så småningom blev det start och resultaten lät inte vänta på sig. Efter ett tag stod även Mine Lottas lillasyster Dine Lotta hos Gunnar och Frida, men då fick också Gunnars dotter Ann-Charlotte vara med på ett hörn.

Det har fungerat väldigt bra. När Frida gick i gymnasiet blev det så att jag tog hand om förmiddagarna och hon om eftermiddagarna och ofta helgerna. Jag tycker fler borde äga häst ihop så här. Jag märker att det är många som har slutat och inte orkar ha häst på egen hand. På det här sättet får man både ungdomlig energi och kan ta en helg ledigt ibland. säger Gunnar.

 Han berättar också att det är svårt för många ungdomar då det kostar en del för till exempel vagnar, selar och hästtransporter. I dag arbetar Frida som montör på Nokalux i Töcksfors fram till klockan 15.30. Därefter blir det stallet och hästarna. Ibland även tävlingar och Frida har redan kuskat hem en seger på Åmål.

Gunnar har varit ett stort stöd. Som en mentor. Han har lärt mig att sko och sedan är det roligare att inte vara ensam. Att göra saker tillsammans. Vi har väldigt roligt i stallet. Hela familjen!

 Fridas familj är i dag med på hästarna igen. Sedan den där julottan när mamma fick slädskjuts till kyrkan har Johanssons utökats med Stjärnviking som Frida äger tillsammans med pappa Lars-Åke. Tillsammans har de tagit fem segrar och blivit utsedda till Månadens hästägare på hemmabanan Årjäng. Precis som Frida och Gunnar en gång blev med Mine Lotta. Hästen som förenar generationer.