Matthias Sjödin, hästägare

Matthias Sjödin är mitt i livet men en relativt färsk hästägare. Drömmen om en travare har däremot alltid funnits där och för några år sedan slog den in. Med besked.


– Jag är väl inte direkt det man förväntar sig i en hästägarloge bland byggherrar och gamla ishockey- eller fotbollsproffs. Jag är bara en gammal hiphopare som har hittat dit. Och det är jäkligt roligt!

Hiphoparen från Umeå bor idag i Stockholm. Som tonåring hängde han mycket på travbanan Umåker och bar en pojkdröm – att en dag äga en häst. Han flyttade till Stockholm, startade det kultförklarade hiphop-magasinet Kingsize och arbetade hårt. Han fortsatte spela V75 ibland och 2016 gick allting rätt. Matthias satte två (!) sjuor på under Winterburst, den årliga veckan runt jul när man kan spela V75 under sju dagar i följd. Vinstpengarna öronmärktes för travhästar.

– Jag jobbar lite som manager för Glenn Strömberg som ägde Tobin och Tudor Kronos tillsammans med Daniel Olenklint, och de frågade om jag ville gå med på några hästar. Det blev Illiad- och Ivory di Quattro.

Ivory di Quattro blev en riktigt bra häst. Just när pandemin slog till var han något av en följetong på V75 med flera segrar. Stallet växte med unghästen Indy Rock som visade sig vara riktigt talangfull och tillhör årgångstoppen. Efter fina placeringar i storlopp som Svenskt Travkriterium och Breeders' Crown går han in i fyraåringssäsongen med nästan två miljoner kronor på kontot. Det var med Indy Rock som Matthias första gången fick göra det som alla hästägare drömmer om: Besöka vinnarcirkeln.

– Det var på Halmstad under Sprintermästaren. Indy Rock hade galopperat i debuten, men nu krossade han motståndet. Erik Adielsson som körde sade i vinnarcirkeln att han tänkte ta det lugnt, men "såg att ägarna var på plats så jag körde till på bortre långsidan". Som ägare blir man så jäkla stolt över sin häst. Jag blir i alla fall lite mallig!

När någon av Matthias hästar dyker upp i startlistan slukar han all information han hitta om sin häst under veckan i artiklar, tips och filmklipp. Tävlingsdagen är det annat ljud i skällan. När loppet går är han så nervös att han inte vågar titta på starten.

– Alltså, jag är en tönt. Går undan för mig själv och vill inte se loppet. Gör höga ljud för mig själv så jag inte hör något. Sen efter en trettio sekunder kan jag lyssna på referenten. Vill inte jinxa starten, det har blivit en grej.

Ska man gå med i en travhäst tycker Matthias man skall göra upp en budget eftersom det inte bara handlar om inköp, utan också en löpande kostnad. Själv bor han i Stockholms innerstad och behöver ingen bil, så han har valt att lägga den månadskostnaden på sina hästar. Alla kan gå med i en travhäst eftersom det finns många olika ägarkoncept där man är med på en liten andel av hästen eller hästarna.

– Travet finns i de flesta 40-plus i Sverige. Det var en folksport, speciellt utanför storstäderna där man gick på trav och hästarna syntes på Tipsextra. Det ger en så mycket att äga häst, även om man som jag har hästarna hos tränare runt om i landet och inte träffar de så ofta. Man tänker på sina hästar hela tiden och kan aldrig prata sig mätt om dom. Glenn "tjötar" fortfarande om hans gamla stjärna Bix Bay fast det var trettio år sedan han tävlade!

Som gammal hiphopare har hästägare Matthias Sjödin en önskan. Att alla hästägare skulle få välja en personlig segerdefilerings-låt till sin häst.

– För Ivory di Quattro skulle det vara "Shimmy Shimmy Ya" med Ol’ Dirty Bastard. Till Indy Rock skulle jag egentligen vilja ha en portugisisk rappare, men det måste ju vara indierock… så det får bli The Stone Roses och "I Wanna Be Adored".