Gustav Goude, ponnytrav

Gustav Goude spelade hockey när hästarna mest av en tillfällighet travade in i den nyblivne tonåringens liv – och tog över totalt.


– Jag tappade intresset helt. Det var skönt att byta ut hockeyrinken mot en häst. Den kärlek man får tillbaka av djuret. Man blir ett team hela vägen och inte bara på plan.

Det är egentligen lite oklart hur Gustav blev hästintresserad, det bara hände. Han hjälpte grannen som hade några ridhästar, och där fanns också Idenors Molly, ett gammalt kallblodssto som blev den första travare Gustav satt upp bakom. Idag går sextonåringen travgymnasiet på Wången med ett givet mål - att en dag bli travtränare.

– Först tänkte jag jobba som hästskötare och sedan försöka driva en egen rörelse så småningom. En förebild är tränaren Jan-Ove Olsen som jag tycker har ett bra arbetssätt och får fram fina och hållbara hästar.

Gustav har redan tjuvstartat som tränare. Efter att han gått på travskola och tagit ponnylicens gick det inte många månader innan han var hästägare. Telefonen ringde och det visade sig att en kompis hade koll på en ponny som var till salu och trodde den skulle passa Gustav som handen i körhandsken. Det var kärlek vid första ögonkastet och Amarula Skott fick följa med hem till unge Goude. I dag har ekipaget vunnit två segar på 25 starter och varit bland de tre åtta gånger.

– Hon är riktigt tuff och har en egen vilja, därför har jag alltid kört henne själv i loppen. Hon hetsar lätt upp sig i sulkyn och ligger på nästan som ett varmblod. Det är inte alla som kan hålla i de krafterna. Men i när hon startat i monté har jag satt upp en ryttare såklart.

Amarula Skott är en hjärtehäst och inte till salu. Man förstår att hon betyder mycket för Gustav när han berättar om den första segern tillsammans, som togs en julikväll på Rommetravet.

– Jag hade lagt upp en plan under hela vintern och jag ville hitta den perfekta propositionen. Många tyckte att hon var uppanmäld i klassen, men jag visste vad jag hade att köra med. Jag hade tränat och visste vad hon kan, men för många var det en skräll.

Gustav tycker att det roligaste är att träna. Även om man som aktiv inom ponnysporten har hela Sverige som spelplan håller han sig ”mest i krokarna norrut” för det gynnar både honom och hästen. Han gillar gemenskapen inom sporten, och även om man kanske inte alltid blir nära vänner knyts det tighta band och man hjälper varandra.

Idag har Amarula Skott fått sällskap av två andra hästar i familjen Goude. Det treåriga kallblodet Bixtelden har Gustav med sig på skolan och planen är att så snart det går ta ungdomslicens för stor häst. Under skolloven jobbar han extra och tar hand om skolhästarna på Wången. Det är en gymnasieutbildning som erbjuder elever det treåriga Naturbruksprogrammet med inriktning på trav eller islandshäst. Gustav är en av 34 elever i sin klass.

– När jag sökte tänkte jag inte på det, men när jag kom in på Wången blev jag mer osäker. Det var ett stort steg att flytta hemifrån och få det att fungera med hästarna, man idag är jag säker på att jag gjorde rätt val.