Carl Johan Jepson kör över 1000 lopp varje år

Han har blivit en av landets mest framgångsrika och populära kuskar.
– Det värmer att få se glädjen hos kretsen runt hästen efter en bra prestation, säger värmlänningen.


Travsporten och hästarna har funnits med Carl Johan Jepson ända sedan unga år.

– Mina föräldrar hade travhästar på amatörnivå och jag minns att jag började gå på Färjestadtravet redan som femåring. Med åren fick jag idoler både bland kuskar och hästar. Göran E Johansson var stor på Färjestad vid den här tiden, minns Carl Johan Jepson.

– Jag fick hjälpa till allt mera i stallet hemma, och det blev ännu mera intressant när jag började sitta själv bakom hästarna.

Första segern tog han redan i sitt tredje lopp, med hästen Redfern. Nu har "Calle" hunnit fylla 45 och det har blivit en bit över 1500 kusksegrar totalt.

– När jag jobbade hos andra tränare, och när jag började köra lopp, var jag som tur alltid hos arbetsgivare som var generösa med styrningarna. Men då handlade det kanske om att köra 30-40 lopp per år. Det var andra tider och det var mycket för en lärling då. Man kunde få chansen om det fanns någon lärlingsliga, eller om tränaren hade två hästar i samma lopp. Jag är väldigt tacksam för att jag ändå fick så pass många chanser som yngre.

Det har nu gått åtta år sedan Carl Johan Jepson bestämde sig för att byta inriktning.
Från att tidigare både kört och tränat travhästar skulle han nu bli catchdriver. Bara köra lopp åt andra.

– Det var förstås en chansning, eftersom det är så viktigt att visa bra resultat. Det har gått bra hela tiden under de här åren som jag bara kört. Jag har inte fått någon riktig svacka och hela tiden legat högt uppe på listorna. Men konkurrensen är nog hårdare än någonsin bland oss catchdrivers, säger "Calle".

Alla är olika i sulkyn, så vilka är Carl Johan Jepsons starka sidor?

– Jag tror en viktig egenskap är att jag har varit tränare själv. Jag förstår hela arbetet bakom att hästen kommer till start. Skötare, hovslagare, ägare och så vidare kan ha lagt ned mycket tid och energi. Loppet är deras stora stund. Då ska det inte gå åt pipan på grund av mig, och då behöver jag vara noggrann och påläst. Jag har ett uppdrag att göra det bästa av situationen.

– Sedan läser jag på lite olika inför loppen beroende på sammanhang, men en viktig del är att jag vill veta hur hästarna är från start. Jag känner mig tryggare om jag vet hur de omkring mig öppnar, då är det enklare att räkna ut positioner och hur loppen kan bli körda.

Carl Johan Jepson syns ofta i de stora loppen på våra klassiska tävlingsdagar. Höjdpunkterna i jobbet kan däremot komma lite när som helst.

– Det roligaste med mitt jobb är att få se glädjen när jag lyckas förvalta chanserna. Det behöver inte vara i de största loppen och ibland är det inte ens en seger. Det kan handla om en framskjuten placering i ett P21-lopp också. Men att då få mötas av glada och nöjda tränare, skötare eller ägare är väldigt roligt. När kunderna är glada och visar kärlek till hästen, då är jag också väldigt glad, avslutar han.