Paulina började med ridning – nu är hon travskoleinstruktör

Paulina Ekdahl är travskoleinstruktören som växte upp med hästar hemma på gården, började med ridning och dressyr och som sedan några år tillbaka fastnat för travet. Nu är hon travskoleinstruktör och håller i 10 olika kurser varje vecka på Bergsåkers travskola.


Hästarna har alltid funnit i Paulinas liv. Hemma på gården utanför Sundsvall hade familjen 7 hästar under uppväxten och Paulina fick själv en shettis redan i barnsben. Hästintresset fortsatte när hon började tävla i dressyr med sin ponny, som även nu, 12 år senare, fortfarande är kvar hos Paulina på familjens gård.

På ridgymnasiet fick man testa trav och det var den vägen Paulina hamnade på travskolan.

”När jag först såg trav på TV förstod jag inte riktigt grejen. Kan det vara roligt att sitta i en vagn och bara åka runt, runt på en bana. Men när jag fick chansen genom gymnasiet att testa ändrade sig allt, då förstod jag hur fantastiskt roligt det är. Det är inte bara farten utan också underbart att köra!”, säger Paulina entusiastiskt och fortsätter:

Jag tycker verkligen körningen är så himla roligt. Det finns så många sätt att göra det på – intervaller, banjobb, motionskörning, det finns något för alla tillfällen, väder och vind”, säger hon med stor inlevelse.

Som instruktör på travskolan utbildar hon både barn och vuxna med alla olika typer av hästbakgrund. Allt från elever som aldrig suttit på en häst till stor erfarenhet, från till exempel ridningen.

”Det är så häftigt att följa utvecklingen, från första lektionen, som kan vara första gången en person är med en häst, till att några månader senare kunna köra en storhäst eller ponny helt själv. Det är väldigt inspirerande att vara en del av den utvecklingen”, berättar hon vidare.

Varje kurstillfälle är 2 timmar och som elev är man med i hela kedjan för att få köra. Eleven får hämta hästen i hagen eller boxen och ta med till utselningen. Sen är det dags att borsta, sela och hämta vagnen. Sen tränar man tillsammans, antingen ute på skogsslingan eller på banan innan det är dags att ta av all utrustning och duscha av sin fyrbenta vän. Utöver alla praktiska moment är det även teori inkluderat på varje lektion.

”Det är många som tror det är krångligt och svårt att sela. Det är ju mycket remmar och utrustning. Men när man fått testa en gång så inser de flesta att det är både ganska enkelt och väldigt roligt att göra det tillsammans med hästen man sen ska träna ihop med. Och det är likadant med körningen, mycket är likt ridningen”, säger hon glatt.

Utöver jobbet på travskolan har hon även jobbat extra i travstall på helgerna. För Paulinas del har travet blivit en naturlig del av livet och tanken på att ta licens för att få köra lopp slagit henne.

”Men jag tycker ändå att det roligaste är att träna”, säger hon med stor entusiasm och säger vidare ”ibland kan man inte förklara vad det är som är så himla roligt. Det är allt med hästen liksom”

På travskola.se hittar du din närmsta travskola!

Inspireras av travsporten på www.viärsporten.se