Cajsa Kamperin, Mantorps travskola

Cajsas äldsta dotter ville hålla på med hästar. Då visade det sig att Mantorps travskola låg på behändigt promenadavstånd.


– Dottern föll pladask. Det gjorde mamma också!

Cajsa Kamperin, 33, är inne på sin femte termin som elev på travskolan. Från början följde hon med dottern mest som en "intresserad mamma", men efter en termin hoppade hon på en prova på-kurs för vuxna och blev snabbt biten.

– Det var egentligen lite konstigt. Jag hade haft lite kontakt med travsporten tidigare men föll inte alls för den då.

Cajsa intresserade sig tidigt för hästar och gick Kvinnerstagymnasiet i Örebro med inriktning på häst. Där ”fick man travet på köpet”, även om ridningen lockade mest. Efter skolan valde Cajsa en annan väg och arbetade inom äldreomsorgen. I dag är hon sjuksköterska vid neonatala intensivvårdsavdelningen på Universitetssjukhuset i Linköping – och överraskande travintresserad.

– Det som jag föll för med travet nu är gemenskapen, det sociala och att man kan delta utan krav. Det kände jag inte tidigare. Man får vara med från början och lära sig det praktiska från grunden.

Cajsa berättar att de var tre kvinnor som alla hade haft mer eller mindre kontakt med ridning men var totala nybörjare när det gäller att sitta bakom en häst. De fick lära sig grunderna i att sela ut en travare, sedan började de med att köra shetlandsponny. Därefter gick de upp till gotlandsruss och innan prova på-kursen var färdig hade de avancerat till stor häst.

– Vi är ett gäng som följts åt på kurserna och lärt känna varandra även utanför travet. Sedan vill jag även lyfta fram ekonomin. Det är väldigt prisvärt med travskola om man jämför med en ridskola. En lektion här är två timmar lång och handlar mycket mer om häst. Man får vara med och göra allting runtomkring. En ridlektion är sällan längre än en timme och ofta kommer man till en redan sadlad häst.

Förutom pappa är hela familjen engagerad i travskolan. Cajsas äldsta dotter går en licenskurs och ska snart börja tävla. Sedan en tid tillbaka har Kamperins även utökats med ytterligare en familjemedlem i femårige shetlandsponnyn Almnäs Hylle. Yngsta dottern går en nybörjarkurs för barn och ungdomar. Mamma en träningskurs där hon får prova på lite svårare saker.

– Vi jobbar på att sätta voltningen. Sedan det här med spårhållning och att hålla olika placeringar. Vi tränar också på att klocka och att köra på idealtid. Det är på riktigt.

Några planer på att ta ut egen körlicens för att sedan svinga sig upp i sulkyn och utmana Björn Goop, Örjan Kihlström och grabbarna har däremot inte Mantorps travskolas främste ambassadör.

– Nej. Jag är egentligen farträdd. Men det kanske blir en träningslicens så småningom.