Foto: privat

Emilia Hiltula, Solvalla travskola

Det är en ständigt återkommande kommentar. Emilia Hiltula berättar att i stort sett varje vuxen elev på travskolan som tar steget från ponny till stor häst säger samma sak.


– "Det är ju mycket lättare att köra en stor häst än en ponny". Och det är faktiskt så. De är ofta mycket bättre skolade och har mindre hyss för sig.

Emilia Hiltula basar för travskolan på Sveriges största travbana Solvalla. Det innebär inte bara att hon har ansvaret för 35 skolhästar, sex heltidsanställda och nio extraanställda i personalen. Hon håller dessutom i kurser för allt från nybörjare till de med lite mer hästerfarenhet.

– Vi har väldigt många vuxna på våra kurser. Alla vuxenkurser är alltid fulla och då har vi ändå minst tre nybörjarkurser per år. Varje gång vi går ut med en kampanj blir den fullbokad. Det är jättekul.

Det är nyfikenheten på hästar och trav som får vuxna att söka sig till travskolan. Det kan vara någon som äger en liten andel i en travhäst, men Emilia säger också att det är många spelare som kommer och vill lära sig hästar på riktigt. Det är också folk som har gått på ridskola, och även de som är rädda för hästar.

– Vi har haft flera elever som säger att de älskat att gå på trav, men är hästrädda. Många tror att hästar bara sparkas och bits. En gång var det en kursdeltagare som borstade en häst som viftade på svansen åt en fluga. Han fick panik, välte borsthinken och sprang ut ur stallet. Det viktigaste är att vara med och stötta. Man får lära sig tolka hästens signaler, våga sig fram och klappa. Sätta på en grimma kan vara nog så svårt.

Som nybörjare på en travkurs börjar man alltid på ponny och får lära sig grunderna i hantering, utrustning och selning. Emilia berättar att beroende på förkunskaper och hästvana kan man bli uppflyttad till en mer avancerad grupp. Det finns många kurser, men ett "problem" är att nästan ingen som börjat på travskolan slutar.

– Vi har folk som har gått här i åtta år och fortsätter. Vi måste hela tiden hitta på nya kurser!

Emilia har själv en bakgrund som aktiv. Som liten höll hon på med ponnytrav hemma i Boden, och därefter blev det travgymnasiet på Wången. Efter några år som hästskötare i den internationella elitserien hos Timo Nurmos, Jörgen Westholm och Tomas Malmqvist sökte hon jobbet på Solvalla travskola.

– Det är svårt att kombinera hästskötarlivet när man har två små barn, och jag trivs otroligt bra idag. Det är kombinationen av hästarna, travsporten och att få vara med och se människor växa. De små tjejer man hade här på travskolan när de var åtta år och som nu nästan är fullfjädrade travmänniskor. Man blir tårögd och är stolt över att man fått vara med.

Travskolan på Solvalla fyller också en annan funktion då man försöker få i gång ponnytravet som en ungdomsidrott i Stockholmsområdet. Man ser till att det finns tävlingsmöjligheter för unga tjejer och killar även om man bor i Sundbyberg, Solna, Sollentuna eller någon annanstans där hästhagar inte hör till vanligheterna.

– Vi åker runt på ponnytrav och barnen får låna och tävla med våra ponnyer. Alla ska kunna vara med och få vara en del av travet.