Hovslagarens tips för hållbara hovar

Patrick Hedqvist är hovslagare och B-tränare med 7 hästar hemma på gården. Han är hovslagare sedan år 2000 och efter ett snabbt överslag räknar vi till totalt 25 000 skodda hästar. Det är en hel del erfarenhet och kunskap Patrick besitter – och vi har hört oss för om han har några råd och tips.


Det är bråda dagar för Patrick som skor hästar tre dagar i veckan och jobbar som lärare på Strömsholm två dagar i veckan. Dessutom har han och familjen sju hästar hemma på gården, fem travhästar i åldrarna föl till 4 år, samt två ridhästar. Familjeprojektet som han säger.

– Vi har gjort en liten satsning tillsammans familjen – vi hjälps åt allihop. Drömmen är såklart att någon ska bli riktigt konkurrenskraftig och kunna tävla på Solvalla så småningom, säger en leende Patrick.

Med en lång bakgrund i travet – och som hovslagare – är det mycket kunskap och erfarenhet i händerna. Sedan ett par år har vi ett barfotaförbud under december-februari på tävlingarna här i Sverige.

– Det tycker jag generellt är bra – då vet man att det är skor på under den här perioden och kan arbeta och förbereda sig för det. Det finns också ett bra reglemente för skorna och hur det ska vara skott, fortsätter Patrick.

Generellt skor man en gång i månaden ungefär – men under vintersäsongen mer ofta än så. Vissa tränare använder sig mycket av skoningen för att träna hästen.

– Grundtanken är att hästarna ska må bra – att det är hållbart. Jag och hästen gör ett jobb tillsammans under en timma. Jag samlar information från skötare, ägare och tränare för att få en helhetsbild. Jag tittar på hur hästen är och beter sig, hur ser hovarna ut och vilka vinklar har just den här hästen. Yngre hästar ändrar sig lite oftare än en äldre häst, de blir starkare till exempel. Många hästar träffar jag återkommande och lär känna, berättar han och fortsätter:

– Man kan påverka väldigt mycket med balanseringen och som hovslagare tycker jag det är kul att se hur mycket travet gör och hur innovativt det är. Grundtanken är som sagt hela tiden hållbarhet, att hästen ska må bra, och att se hur mycket man kan påverka med balanseringen och se hur hästen rör sig är väldigt spännande. Det vill jag verkligen sprida – det är ett viktigt budskap, att man kan påverka väldigt mycket med balanseringen.

Som lärare och instruktör vid olika clinics finns det en hel del tillfällen för Patrick att dela med sig av sin kunskap. Bland annat på Nordic Hoof Summit under hösten 2022 där man kunde höra Patrick berätta mer om balansering och hur mycket som pågår inom travsporten på just det här området.

Med lång bakgrund i travet, både som skötare, kusk och hovslagare är det nu en nysatsning som B-tränare med familjen på några hästar hemma på gården. Förhoppningen är alltså att vara med och konkurrera i större lopp så småningom, men Patrick har haft framgångar på banan även tidigare med bland annat seger på V75 och som kusk åt Stig H-tränade Elegance Saulnier i K.G. Bertmarks Minne 2007.

Har du några tips på hur man kan tänka nu när vintern kommer och barfotaförbudet träder i kraft?

  • Man vet att det är barfotaförbud – gör en ordentlig skoning, låt den verka ner och säkerställ att allt ser bra ut med jämna mellanrum.
  • Undvik broddar om det inte behövs
  • Håll koll på sömmarna – särskilt om det är riktigt kallt är det bra att hålla koll på sömmarna, även om man just skott