Linda Fastesson, hästskötare

Linda Fastesson är rejält rutinerad i hästskötaryrket. I omkring 20 år har hon sett till att hästarna får bästa möjliga uppassning och omsorg. Nu har hon en viktig roll hos Östersundstränaren Oscar Berglund.


– Hästarna har alltid funnits i mitt liv. Mina föräldrar hade kallblodstravare när jag var liten, och själv började jag med ponnytrav. Därifrån har det fortsatt och hästarna har alltid varit mitt största intresse, säger Linda Fastesson, 38.

Hos Oscar, proffstränare sedan några år tillbaka, finns omkring 25 travhästar på träningslistan. Stallet finns i Brunflo utanför Östersund, och här har Linda en stor roll i den dagliga skötseln. Ett affischnamn är Hannibal Face, som vann STL-lopp tidigare under hösten. Det är också en av Lindas passhästar.

– Jag kommer hit på morgonen, släpper ut hästarna och mockar. Den här dagen har vi därefter kört tre turer. Jag och Jimmy Dillner som också är skötare har kört, och haft hjälp av Oscar samt hans morfar Carl-Gustaf Alander.

Att träna häst i mellersta Norrland innebär att samtliga årstider är närvarande. Det påverkar förstås också verksamheten.

– Vi hoppas att vintern är på väg snart. När det fryser på blir det väldigt fina dagar här uppe. Innan dess är det lerigt, säger Linda samtidigt som hon spolar av hästarna efter dagens träningspass.

Sitt första skötarjobb hade hon hos Robert Bergh i sena tonåren. Sedan dess har Linda Fastesson huvudsakligen varit Jämtland och Östersundstravet trogen. Efter jobb hos Olle Carlsson och Daniel Wikberg har hon nu landat hos Oscar Berglund.

– Det är alltid vissa hästar man fastnar lite mer för. Det är lite speciellt, det behöver inte alltid vara de bästa hästarna, utan det kan vara andra egenskaper. Vissa kan ju ha haft ett trassligt förflutet och då gläder man sig lite extra när det går bra för dem.

Linda har lämnat in körlicensen, men var tidigare uppskattad som kusk och inte minst montéryttare.

– Zeb Lie Star och Blits Buitenzorg var två fina hästar jag red mycket åt Daniel Wikberg. Men Alfas Abe Lincoln är nog den "värsta" jag suttit på. Han var spänd och galoppbenägen, men slappnade av bättre för sadel. En riktig flygmaskin, och absolut en av hästarna jag fastnade lite mer för. Vi tog bland annat fyra raka segrar tillsammans, minns Linda.

När arbetsdagen hos Oscar Berglund är över väntar ytterligare ett par hästar hemma på gården i Tandsbyn, strax söder om Östersund. Travsporten är – som för så många andra – en livsstil.

– Det är tacksamt att jobbet hos Oscar går att kombinera med familjelivet. Jag har en dotter och sambo och några ytterligare djur hemma utöver hästarna. From Dust To Dawn som var unghäststjärna är nu en jättebra sällskapshäst och ridhäst för dottern. Il Boscaiolo är en jättefin starthäst som jag hade turen att få köpa. Jag trodde först inte att jag skulle ha råd med grimskaftet till honom.

Och hur är det med sambons travintresse?

– Jag jobbar på det hela tiden, haha!


Se filmen om hästskötare här