Arthur Leportier, hästskötare

Arthur Leportier är en 27-årig fransman som varje morgon går upp klockan halv sex för att ta hand om Milliondollarrhyme – en av Sveriges bästa hästar.


Arthur och Milliondollarrhyme har kamperat ihop sedan den första april 2016, samma dag som hästskötaren från normandiska Tinchebray började arbeta hos Solvallatränaren Fredrik B Larsson på Erikssunds Säteri utanför Sigtuna.

– Han har blivit lite som min bror, eftersom jag inte har någon familj här. Jag har haft hand om honom i sex år, sedan han var liten. Jag har sett honom växa, utvecklats och jag tror faktiskt att vi utvecklats och vuxit tillsammans, han och jag. Lite av min motivation varje dag.

Tillsammans har "bröderna" varit med i Elitloppet, man har vunnit på Vincennes och den merit som Arthur tycker smäller högst – segern i Svenskt Mästerskap på Åby 2020. Att det blev Sverige för fransmannen har med hästarna och hästskötaryrket att göra. Han gick det franska hästskötargymnasiet med två år Graignes och på Grosbois, och under den tiden gjorde klassen ett studiebesök vid den svenska motsvarigheten på Wången. Han föll för den svenska travsporten och har sedan dess arbetat hos Stefan Hultman, Johan Untersteiner innan han landade hos Fredrik B Larsson.

– Det är en helt annan mentalitet med hästarna i Sverige, inte alls samma tempo som i Frankrike. Ett annat levnadssätt med hästarna. I Frankrike arbetar man mycket högre tempo, snabbare. Här har man mer tid med själva hästarna. Man tar mer hand om hästarna och har fler anställda i stallen. Jag tycker att i Sverige har man helt enkelt tid att göra ett bättre arbete.

I de franska storstallen ser hästskötaryrket lite annorlunda ut. Man har oftast inte egna passhästar utan man arbetar mer gemensamt tills arbetet är färdigt för dagen. Det är bara de allra bästa hästarna som har sina personliga skötare. I Sverige har man sina egna passhästar som man arbetar med i första hand. Arthur har sju hästar åt Fredrik B Larsson och en egen häst som han tränar själv.

– Här i Sverige fäster man sig vid hästarna på ett annat sätt, de hinner bli ens kompisar och har mycket tid ihop. För mig som verkligen gillar att ta hand om hästarna är det super.

Är man lärling hos en travtränare får man även träna en häst på sin lärlingslicens. Det är med Love Dancer, en sådan häst som Arthur har sin största och starkaste upplevelse på travbanan. Sommaren 2019 tog Love Dancer en seger i Frankrike.

– Det var otroligt stort för mig, att få vinna hemma i Frankrike med en häst som jag var både tränare och skötare till. Dela den segern och glädjen med min familj hemma Frankrike. Det var något enormt. Det var fantastiskt även när Milliondollarrhyme vann i debuten på Vincennes, men det var under pandemin och min familj kunde inte vara med på plats.

En dag tänker Arthur titulera sig själv travtränare, antingen i Frankrike eller Sverige. Men han har inte bråttom och det får vänta några år ännu.

– Jag vill fortsätta den här resan med Milliondollarrhyme lite till. Så länge han är bra och har sin karriär. Det vore roligt om han kanske fick starta i USA. Det skulle vara spännande. Om tre, fyra år är det kanske dags att bli egen tränare.